Na hlavný obsah

Novinárskou fotografiou roka sa stal záber červených šiat na kríži

Pripomína obete z radov domorodých detí v Kanade.

Novinárskou fotografiou roka sa stal záber červených šiat na kríži
Víťazná fotografia na World Press Photo 2022. Foto: SITA/AP

Víťazom tohtoročného ročníka najvýznamnejšej fotoreportérskej súťaže World Press Photo sa stala fotografia červených šiat zavesených na kríži s dúhou v pozadí. Tá pripomína obete z radov domorodých detí z internátnych škôl v Kanade.

Fotografiu urobila kanadská fotografka Amber Brackenová pre denník The New York Times. Najlepšie novinárske snímky za uplynulý rok vyhlásila vo štvrtok (7. 4.) usporiadateľská organizácia sídliaca v Holandsku. Vyberala z takmer 65 000 fotografií od viac ako 400 fotografov zo 130 krajín.

„Je to ten typ fotografie, ktorý sa vám vryje do pamäti. Vzbudzuje svojím spôsobom zmyslovú reakciu. Takmer som počula to ticho v tejto fotografii, tichý okamih celosvetového zúčtovania s históriou kolonizácie. Nielen v Kanade, ale po celom svete,“ povedala šéfka medzinárodnej poroty Rena Effendiová.

Prácu Brackenovej uznala porota už druhýkrát. V roku 2017 získala prvú cenu v kategórii súčasné problémy za fotky protestov domorodých obyvateľov proti výstavbe ropovodu Dakota Access Pipeline.

Ostatné ocenenia

Cenu za najlepší fotopríbeh si odniesol austrálsky fotograf Matthew Abbott. Nafotil sériu snímok zachytávajúcu boj domorodých obyvateľov Austrálie proti požiarom tým, že cielene zapaľujú podrast, ktorý by neskôr mohol samovoľne vzplanúť.

Ocenenie za najlepší dlhodobý projekt dostal Lalo de Almeida z Brazílie za sériu fotiek nazvanú Amazonská dystopia. Tá ukazuje dosahy ťažby v amazonskom pralese.

Porota tiež vyberá najlepšie snímky z viacerých svetových regiónov. Z Európy si odniesol ocenenie Grék Konstantinos Tsakalidis za fotku starej ženy plačúcej pred horiacim domom na gréckom ostrove Eubója.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet