Na hlavný obsah

Kuleba: NATO nerobí nič pre to, aby zastavilo Rusko

Kyjev sa dlhodobo sťažuje na nejasné vyjadrenia NATO.

Kuleba: NATO nerobí nič pre to, aby zastavilo Rusko
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil v stredu (25. 5.) Severoatlantickú alianciu z toho, že „nerobí doslova nič“ vo svetle ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Zároveň však vyzdvihol „revolučné“ rozhodnutie Európskej únie podporiť Kyjev. Informuje o tom agentúra AFP.

„NATO je ako aliancia a ako inštitúcia úplne vedľajšia a nerobí doslova nič. Je mi ľúto, že to hovorím,“ vyhlásil Kuleba na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose.

Zároveň však vyzdvihol Brusel za jeho „revolučné a prevratné rozhodnutia“, ktoré podľa Kulebu ani samotný Brusel neočakával, že príjme.

Ocenil tiež, že Európa pochopila, že Rusko používa energetiku ako zbraň a zdôraznil potrebu diverzifikácie. „Po troch mesiacoch bojov je môj odkaz jednoduchý: Utnite ruské exporty,“ vyhlásil Kuleba.

Kuleba tiež uviedol, že po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu, verejnosť predpokladala, že Ukrajine na pomoc príde NATO a nie Európska únia.

Nejasné vyjadrenia NATO

„Na začiatku vojny prevládala verejná mienka, že NATO je mocná sila a EÚ je schopná iba vyjadriť rôzne stupne znepokojenia. No vojna je vždy testom, ktorý strháva masky,“ pokračoval šéf ukrajinskej diplomacie.

Agentúra AFP však upozorňuje, že Kuleba svoje vyjadrenie objasnil a dodal, že niektorí spojenci NATO pomáhajú Ukrajine.

Kyjev sa pritom dlhodobo sťažuje na nejasné vyjadrenia NATO v súvislosti so vstupom Ukrajiny do tejto vojenskej aliancie. Proti tomuto kroku pritom ostro protestovalo Rusko, pripomína AFP.

Európska únia v reakcii na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu zaviedla proti Rusku niekoľko balíkov sankcií, pričom v súčasnosti sa snaží dosiahnuť dohodu aj v súvislosti s embargom na ruskú ropu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet