Na hlavný obsah

Minulosť ho dostihla. Vyše 100-ročného nacistického dozorcu odsúdili na päť rokov

Pôsobil v koncentračnom tábore Sachsenhausen.

Nemecký súd uložil v utorok (28. 6.) 101-ročnému mužovi päťročný trest väzenia za to, že ako dozorca v nacistickom koncentračnom tábore Sachsenhausen napomáhal k vraždám viac ako 3 500 väzňov.

Proces označujú ako jeden z posledných, ktoré Nemecko s pomocníkmi nacistického režimu 77 rokov po druhej svetovej vojne vedie. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, odsúdený sa môže odvolať.

Josef Schütz pred súdom popieral, že by v Sachsenhausene pôsobil. Takéto tvrdenie však prokurátor odmietol s odvolaním sa na početné dokumenty, ktoré dokazujú, že Schütz sa v roku 1941 stal členom nacistických oddielov SS a že v Sachsenhausene pracoval ako dozorca v rokoch 1942 až 1945.

Obhajoba sa snažila o oslobodenie, prokurátor však požadoval päť rokov väzenia. O bývalom dozorcovi vyhlásil, že sa zmieril s odľudštením obetí, čím sa stal súčasťou mašinérie, ktorá umožnila nacistickému režimu likvidovať svojich odporcov a nepriateľov.

Sachsenhausenom medzi rokmi 1936 až 1945 prešlo vyše 200 000 väzňov, z ktorých desiatky tisíc zomreli. Väznili tu niekoľko rokov aj maliara a spisovateľa Josefa Čapka, ktorý na sklonku vojny zomrel v koncentračnom tábore Bergen-Belsen.

Proces sa začal vlani v októbri a pre zdravotný stav obžalovaného ho niekoľkokrát prerušili a dokonca hrozilo, že ho zastavia.

Vyrovnávanie sa s minulosťou

Takéto procesy, ktoré sa vzhľadom na vek súdených označujú za jedny z posledných, považuje Nemecko za dôležité. A to pre vyrovnanie sa s vlastnou históriou a zabezpečenie spravodlivosti obetiam. Nemecko tým napĺňa trestný zákonník, podľa ktorého je vražda nepremlčateľná.

Nemecká justícia stíhanie možných vojnových zločincov bez ohľadu na ich vysoký vek obhajuje hľadaním spravodlivosti pre obete nacistických zverstiev. Ako kľúčové sa tak nevníma to, či odsúdený do väzenia skutočne nastúpi, ale samotné vynesenie verdiktu.

Za zlom sa považuje proces s niekdajším dozorcom z vyhladzovacieho tábora Sobibor Johnom Demjanjukom, ktorého sa po dlhých peripetiách podarilo postaviť pred súd v roku 2011, keď mal 91 rokov.

Za napomáhanie k vraždám viac ako 28 000 Židov nakoniec Demjanjuka odsúdili na päť rokov väzenia. Na výkon trestu však nenastúpil a v roku 2012 zomrel ešte pred skončením odvolacieho konania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet