Na hlavný obsah

Potrebujeme viac ťažkých zbraní, znie z Ukrajiny

Je to potrebné na ukončenie vojny, konštatuje prezidentský poradca.

Potrebujeme viac ťažkých zbraní, znie z Ukrajiny
Na ilustračnej snímke ukrajinský tank. Foto: TASR/AP

Kyjev vyzval pred nadchádzajúcim stretnutím ministrov obrany Severoatlantickej aliancie na to, aby Ukrajina dosiahla paritu čo do ťažkých zbraní s útočiacim Ruskom. 

Ukrajina potrebuje 1 000 húfnic, 500 tankov, 300 salvových raketometov, 2 000 obrnených vozidiel a 1 000 dronov, aby ukončila vojnu, uviedol v pondelok (13. 6.) na twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.

„Úprimne hovorí – na ukončenie vojny potrebujeme paritu v ťažkých zbraniach,“ napísal prezidentský poradca na sociálnej sieti. Zároveň vymenoval druhy zbraní a ich množstvo, ktoré by podľa neho Ukrajinu posunuli k vyváženosti pomeru síl s ruskými inváznymi jednotkami.

NATO má v stredu (15. 6.) a štvrtok (16. 6.) v Bruseli naplánované rokovanie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov obrany jednotlivých krajín. Podoľak vo svojom príspevku poznamenal, že šéfovia rezortu obrany budú v stredu v sídle NATO rokovať v rámci ukrajinskej kontaktnej skupiny a Kyjev podľa neho očakáva nejaké rozhodnutia.

Podľa stanice CNN sa na stretnutí v NATO zúčastní aj šéf ukrajinského rezortu obrany a predstavitelia spojeneckých krajín ako je Švédsko, Fínsko, Gruzínsko a tiež Európska únia.

Rusko deň za dňom neúnavne podniká letecké nálety, delostrelecky ostreľuje ukrajinský Donbas. Pomaly, ale vytrvalo postupuje k ovládnutiu priemyselného srdca svojho suseda, napísala v pondelok agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet