Na hlavný obsah

Rusi odvliekli na svoje územie takmer 2 milióny Ukrajincov

Podľa Ženevských konvencií ide o vojnový zločin.

Rusi odvliekli na svoje územie takmer 2 milióny Ukrajincov
Archívna snímka - Obyvatelia Chersonu a ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Z ukrajinských oblastí ohrozených bojmi sa od začiatku vojny „evakuovali“ do Ruska takmer dva milióny ľudí, z toho necelých 30 000 za posledný deň. Informovalo o tom v nedeľu (19. 6.) ruské ministerstvo obrany. Kyjev tvrdí, že ruské úrady unášajú ukrajinských občanov do Ruska násilím.

Celkovo už ruské ministerstvo obrany eviduje 1 936 911 občanov Ukrajiny alebo dvoch separatistických republík v Donbase, ktorí od začiatku vojny presídlili do Ruska. Asi 307 423 z tohto počtu boli deti. Len za posledných 24 hodín sa bilancia takto prichádzajúcich do Ruska zvýšila o 29 733 ľudí. Údaje nebolo možné nezávisle overiť.

Kyjev obviňuje Moskvu, že ľuďom z okupovaných oblastí neumožňuje vstup na územie kontrolované Ukrajinou. Z pohľadu Ukrajiny ide preto o nútené deportácie do Ruska. Mnoho Ukrajincov zavlečených do Ruska sa podľa agentúry DPA snaží opustiť túto krajinu cez tretie krajiny.

Ženevské dohovory z roku 1949, ktoré definujú medzinárodné právne normy počas konfliktu, zakazujú hromadné násilné presuny civilistov počas konfliktu na území okupačnej mocnosti a klasifikujú ich ako vojnový zločin, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet