Na hlavný obsah

Viskupič: OĽANO zradilo svoje hodnoty, konalo proti všetkým koaličným pravidlám

Podľa Gyimesiho chce SaS "zakryť zlyhanie Sulíka".

Viskupič: OĽANO zradilo svoje hodnoty, konalo proti všetkým koaličným pravidlám
Foto z diskusnej relácie O 5 minút 12, na snímke sprava predseda finančného výboru parlamentu Marián Viskupič, poslanec za OĽANO György Gyimesi, moderátor Marek Makara, nezaradený poslanec Erik Tomáš a člen spomenutého výboru Martin Beluský, podpredseda ĽSNS. Foto: RTVS

Osemmesačná výnimka pre Slovnaft vyrokovaná v Bruseli v rámci prijatého šiesteho balíka sankcií proti Rusku je fatálne zlyhanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Vyhlásil to podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš (nezaradený) v nedeľnej (5. 6.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Embargo na ruskú ropu

„Slovnaft nebude schopný vyrábať nič. Heger im tak skomplikoval situáciu, že po ôsmich mesiacoch hrozí nedostatok paliva. Alebo sa bude dovážať drahšie palivo,“ skonštatoval. Dodal, že premiér sa nepozeral na národný záujem SR.

Koaličný poslanec NR SR György Gyimesi (OĽANO) hovoril len o zlyhaní Sulíka. Opakoval svoje tvrdenia z piatkovej tlačovej konferencie, že pozíciu štátu pripravoval ministrov rezort. „Mal trvať na takej istej výnimke, ako majú Maďari,“ myslí si.

Člen SaS a predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič tvrdil, že jeho koaličný kolega zavádza a téme nerozumie. „Vyrokovalo sa to isté pre Maďarsko aj Slovensko,“ poznamenal. Dodal, že hoci rezort trval na trojročnej výnimke, EÚ sa však ako celok nedohodla a rokovania smerovali na premiérsku úroveň a v hre bolo okamžité embargo. „Podarilo sa vyrokovať najviac, čo sa v danom stave dalo,“ dodal.

Člen spomenutého výboru a podpredseda ĽSNS Martin Beluský (nezaradený) tvrdí, že sa malo využiť právo veta. „Celý balík cieli na to, že má ublížiť Ruskej federácii, ale ublíži obyvateľom Európy. Ak chceme zastaviť agresiu, musíme to urobiť spôsobom, ktorý neublíži našim občanom,“ povedal.

Protiinflačný balík

Pri prijímaní tzv. protiinflačného balíka podľa Viskupiča „OĽANO zradilo svoje hodnoty a konalo proti všetkým koaličným pravidlám“. Narážal tým na fakt, že balíček podporili aj nezaradení poslanci za ĽSNS a bývalí členovia tejto strany.

Komentoval aj status lídra ĽSNS Mariana Kotlebu, ktorý na facebooku napísal, že do tohto balíka sa dostali aj návrhy z dielne jeho strany. „Poslanci OĽANO ani nevedeli, ako vznikol pozmeňujúci návrh. Zaviedli ste ešte aj svojich poslancov,“ dodal Viskupič.

Gyimesi reagoval, že „SaS sa silou mocou snaží zakryť fatálne zlyhanie Sulíka, pokiaľ ide o ropu“. Odmietol, že by sa pri balíku zrodila dohoda s ĽSNS. Dodal tiež, že v parlamente by podporil zdanene bánk a oligopolov. Nerešpektoval by veto koaličnej SaS, pre ktorú je zvyšovanie daní červenou čiarou.

Beluský potvrdil, že v návrhu krúžkovného mal balíček podobu, akú navrhoval na stretnutí s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO). Odmietol však dohodu s ním. „Vždy podporujeme všetky návrhy, ktoré považujeme za dobré,“ vyjadril sa.

Tomáš na margo tento situácie poznamenal, že ĽSNS je de facto v koalícii. „Kotlebovci začali podporovať Matovičovu vládu. Prejavilo sa to pri voľbe riaditeľa NKÚ či podpore protiinflačného balíčka.“ Balíku vyčítal, že nezahŕňa všetkých, najmä dôchodcov a že Matovič nezapracoval pozmeňujúce návrhy z dielne Hlasu-SD. „Pomáha sa len domácnostiam, ktoré majú nezaopatrené deti,“ myslí si.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko