Na hlavný obsah

Yellowstonský národný park trápia záplavy

Návštevníci museli opustiť oblasť.

Yellowstonský národný park trápia záplavy
Na snímke rozvodnená rieka Yellowstone zaplavila malú lodenicu. Foto: TASR/AP

Americké úrady nariadili viac ako 10.´000 návštevníkom Yellowstonského národného parku, aby oblasť opustili pre rozsiahle záplavy. Povodne na severe parku zničili mosty a cesty a napáchali ďalšie škody, obete ani zranenia zatiaľ nehlásia, informovala v stredu (15. 6.) agentúra AP.

Park, ktorý tento rok oslavuje svoje 150. výročie, by mohol zostať zatvorený až týždeň a jeho severné vchody by sa tento rok v lete už vôbec nemuseli otvoriť, uviedol správca Cam Sholly. „Voda tu stále besní,“ dodal Sholly, podľa ktorého sa dá aj cez nadchádzajúci víkend očakávať daždivé počasie, ktoré môže spôsobiť ďalšie záplavy.

Rieka Yellowstone dosiahla historickú úroveň po niekoľkodňových lejakoch a rýchlom tápaní snehu. Záplavy spôsobili značné škody na juhu štátu Montana a na severe Wyomingu, kde pod vodou ocitli malé mestá a boli hlásené výpadky dodávok elektriny.

Záplavy prišli do Yellowstonského parku na začiatku letnej turistickej sezóny, ktorá priťahuje milióny turistov. Tí v parku obdivujú gejzírov, tryskajúcich do výšky desiatok metrov, bublajúce bahenné sopky, farbami hrajúce horúce pramene. A tiež hlboké rozoklané kaňony, vodopády, vysoké pohoria či potulujúce sa stáda bizónu alebo rodinky medveďov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet