Na hlavný obsah

Talianska vláda je na pokraji kolapsu, hlasovanie o dôvere však ustála

Koaličný partner hlasovanie bojkotoval.

Talianska vláda je na pokraji kolapsu, hlasovanie o dôvere však ustála
Hlasovanie o dôvere vláde v talianskom Senáte. Foto: TASR/AP

Talianska vláda prežila vo štvrtok (14. 7.) hlasovanie o dôvere v Senáte – hornej komore parlamentu. Ocitla sa však na pokraji kolapsu, keďže hlasovanie bojkotoval jej koaličný partner – populistické Hnutie piatich hviezd (M5S), uvádza agentúra AFP.

Dôveru vláde vyslovilo 172 poslancov, zatiaľ čo proti hlasovalo 39. Vyjadrenie dôvery vláde premiéra Maria Draghiho spojili s hlasovaním o opatreniach na pomoc rodinám a podnikateľom v súvislosti s prudko rastúcimi cenami energií.

Agentúra AP uvádza, že budúcnosť vlády je napriek vyjadreniu dôvery veľmi neistá vzhľadom na to, že senátori M5S hlasovanie bojkotovali.

Líder M5S, bývalý premiér Giuseppe Conte, v stredu (13. 7.) večer oznámil, že senátori tohto hnutia sa na hlasovaní nezúčastnia. Samotné hnutie M5S zažíva vnútorné rozkoly. Stranu ešte v júni opustil taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio a založil si vlastnú stranu.

Premiér Draghi začiatkom týždňa povedal, že jeho vláda bez podpory M5S nemôže ďalej pokračovať, pričom zároveň vylúčil aj možnosť rekonštrukcie vládnej koalície.

Draghi hneď po štvrtkovom hlasovaní zvolal zasadnutie vládneho kabinetu. Premiér sa krátko po hlasovaní stretol s prezidentom Sergiom Mattarellom, ktorý má rozhodnúť, ako súčasnú vládnu krízu riešiť.

Podľa agentúry AP by Draghi mohol na stretnutí ponúknuť aj svoju demisiu, ktorú by mohol prezident prijať alebo odmietnuť.

Mattarella by tiež mohol premiéra požiadať, aby sa pokúsil opäť zjednotiť svoju vládu a podrobiť ju novému hlasovaniu o dôvere. V prípade neúspechu by následne mohlo dôjsť aj k rozpusteniu parlamentu a vypísaniu nových volieb, uvádza Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet