Na hlavný obsah

Pre narušenie vedenia odpojili aj zvyšné dva reaktory Záporožskej elektrárne

Na opätovnom pripojení do siete sa pracuje.

Pre narušenie vedenia odpojili aj zvyšné dva reaktory Záporožskej elektrárne
Areál Záporožskej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Pre požiar, ktorý poškodil elektrické vedenie, od siete odpojili aj zvyšné dva reaktory Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. Na sociálnej sieti telegram to vo štvrtok (26. 8.) uviedla štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá elektráreň spravuje.

Podľa nej zásobovanie elektrárne energiou ďalej funguje a pracuje sa na opätovnom pripojení jedného z reaktorov do siete. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) rokuje o možnosti uskutočniť inšpekciu záporožského jadrového areálu v najbližších dňoch. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje za nevyhnutné, aby sa elektráreň vrátila pod riadnu kontrolu Ukrajiny a aby k nej MAAE mala zabezpečený prístup. Rusko totiž situáciu doviedlo na krok od katastrofy.

Štvrtková odstávka mohla znamenať aj radiačnú haváriu, ak by v elektrárni nefungoval automatický systém spustenia generátorov na výrobu elektriny, a ak by zamestnanci nepokračovali v práci, citoval prezidenta denník Ukrajinska pravda.

„Každá minúta pobytu ruských vojakov v jadrovej elektrárni by mohla znamenať globálnu katastrofu,“ povedal Zelenskyj vo večernom prejave.

„Pre ruskú okupáciu elektrárne problém visí na vlásku,“ okomentovala situáciu šéfka českého úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová.

Odstrihnutie elektrárne od siete po prvýkrát v jej dejinách

„Aktivita okupujúcich jednotiek spôsobila po prvýkrát v dejinách elektrárne úplné odstrihnutie Záporožskej jadrovej elektrárne od siete,“ napísal Enerhoatom.

Spoločnosť informovala, že vnútorné energetické potreby jadrovej elektrárne majú byť aktuálne pokryté vďaka prenosovej sústave. Tá funguje medzi jadrovou elektrárňou a Záporožskou tepelnou elektrárňou.

Odpojenie jadrovej elektrárne so šiestimi reaktormi spôsobil požiar v areáli blízkej tepelnej elektrárne, ktorý zasiahol vedenie. Podľa ukrajinských síl požiare v Záporožskej a Chersonskej oblasti a následný skrat v sieti spôsobilo ruské ostreľovanie.

Niekoľko miest preto odpojili od elektriny. Ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ljaško uviedol, že pre odpojenie elektrárne od ukrajinskej energetickej siete časť nemocníc na Ruskom okupovaných územiach nemohla pokračovať v obvyklej prevádzke.

„V ohrození sa ocitlo to najcennejšie – život ľudí, ktorí sú vo štvrtok na operačných sálach či na jednotkách intenzívnej starostlivosti v Chersonskej oblasti a v (okupovanej) časti Záporožskej oblasti,“ uviedol Ljaško na facebooku.

MAAE podľa Reuters oznámila, že ju Ukrajina, po najmenej dvoch štvrtkových výpadkoch, informovala o obnovení vedenia privádzajúceho energiu do záporožského zariadenia. Doplnila, že podľa Kyjeva však všetkých šesť reaktorov elektrárne aj po obnovení dodávok zostáva odpojených.

Odpojenie dvoch zvyšných blokov elektrárne potvrdila aj Ruskom dosadená správa Záporožskej oblasti. Tá však tvrdí, že zariadenie sa znovu čiastočne uviedlo do chodu.

„V danej chvíli sú dodávky elektriny do všetkých miest a miest Záporožskej oblasti obnovené,“ tvrdí podľa agentúry Interfax šéf okupačnej záporožskej správy Jevgenij Balickij s tým, že po uhasení požiaru sa podarilo jeden z blokov uviesť znovu do chodu. Požiar podľa neho zavinili útoky ukrajinských síl.

Enerhoatom odpojenie potvrdil

Všetkých šesť reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne je stále odpojených od ukrajinskej elektrickej siete. Na svojom telegramovom účte to v piatok ráno uviedla ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom.

Elektrina pre vlastnú potrebu atómovej elektrárne je podľa nej v súčasnosti dodávaná prostredníctvom elektrického vedenia z ukrajinskej energetickej sústavy. Pokračujú práce na príprave pripojenia dvoch blokov jadrovej elektrárne k sieti, poznamenal Enerhoatom.

Podrobnosti návštevy MAAE vo štvrtok podľa informácií agentúry Bloomberg prerokoval šéf medzinárodnej organizácie Rafael Grossi v Istanbule s predstaviteľmi Rosatomu. Delegácia má vycestovať z Kyjeva a pri meste Enerhodar vstúpiť na územie pod kontrolou ruských síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet