Na hlavný obsah

Záporožská atómová elektráreň je opäť zapojená

Prvý blok z dvoch je tak opäť zapojený.

Záporožská atómová elektráreň je opäť zapojená
Záporožská jadrová elektráreň v meste Energodar. Foto: TASR/AP

Dodávky elektriny zo Záporožskej atómovej elektrárne v Energodare vo štvrtok popoludní obnovili, informuje o tom správa americkej televízie CNN. Tá cituje Rusmi dosadeného gubernátora Záporožskej oblasti Jevgenija Balického.

„V dôsledku útoku ukrajinských ozbrojených formácií na elektrické vedenie v areáli Záporožskej atómovej elektrárne prišlo k požiaru v bezpečnostnej zóne vedenia s napätím 750 kilovoltov. Požiar spôsobil skrat na vedení,“ vyhlásil Balickij.

Ako pokračoval, zabezpečovacie relé následne odpojilo od prenosovej siete dva v súčasnosti fungujúce bloky jadrovej elektrárne. Záporožská oblasť tak ostala bez dodávok elektriny.

„Okamžite po uhasení požiaru sme zapojili do prevádzky jeden blok. V súčasnosti pokračujú práce na obnovení dodávok elektriny do oblasti a zapojení druhého bloku,“ vysvetlil Balickij.

Záporožská atómová elektráreň je najväčšou v Európe a má celkovo šesť reaktorov. V súčasnosti sú však v prevádzke iba dva.

O odpojení atómovej elektrárne od ukrajinskej prenosovej sústavy predtým informovala ukrajinská štátna spoločnosť Energoatom s tým, že išlo o dôsledok ruského ostreľovania.

Jadrová elektráreň ostala pre vlastné potreby napojená na elektrinu zo susednej tepelnej elektrárne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet