Na hlavný obsah

V Bratislave a okolí platí upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón

SHMÚ odporúča obmedziť pobyt ľudí vonku.

Mapa: Smogová situácia pre prízemný ozón na Slovensku.
Mapa: Smogová situácia pre prízemný ozón na Slovensku.Foto: SHMÚ

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre Bratislavu a okolie upozornenie v súvislosti s prízemným ozónom. Smogová situácia platí od stredy (17. 8.) až do odvolania. Informoval o tom SHMÚ na svojej webovej stránke.

„Oznámenie o vzniku smogovej situácie nasleduje pri ozóne po prekročení informačného prahu 180 mikrogramov na meter kubický (µg/m3) vyjadreného ako jednohodinový priemer,“ uviedol SHMÚ. Pri prekročení tejto koncentrácie môžu ľudia pociťovať akútne účinky na zdravie.

Ľudia môžu vplyvom tejto situácie pociťovať dráždenie očí, nosa a hrdla, tlak na prsiach, kašeľ či bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolať záchvaty alebo príznaky dráždenia dýchacích ciest.

Obzvlášť opatrní by okrem astmatikov mali byť aj starší ľudia, osoby s dýchacími či srdcovo-cievnymi ochoreniami, alergici, malé deti a tehotné ženy.

V prípade opakovaného vystavenia organizmu zvýšenej koncentrácii ozónu môžu hroziť aj chronické účinky, ako napríklad zápal dýchacích ciest. Alebo aj zmeny v zložení krvi, zvýšenie pohotovosti na alergickú reakciu a poruchy odolnosti organizmu.

SHMÚ odporúča obmedziť dobu pobytu vonku, nevetrať doma príliš často, obmedziť fyzickú námahu a nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny