Na hlavný obsah

V lekárňach chýbajú voľnopredajné lieky, najmä kvapky do nosa

Ľudia musia hľadať vhodné náhrady.

Lekárne majú nedostatok niektorých voľnopredajných liekov. Najväčší výpadok zaznamenávajú pri sprejoch do nosa. Pacienti sa preto musia obzerať po alternatívnych liečivách. Dokedy výpadok potrvá, sa zatiaľ nevie.

Podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa je krátkodobý výpadok niektorých liekov bez lekárskeho predpisu bežný. Avšak pri súčasnom objeme ide podľa neho o výnimočnú situáciu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Chýbajú niektoré nosové kvapky, niektoré detské liekové formy s obsahom ibuprofénu, chýbajú kvapky, ktoré sa používajú pri tráviacich problémoch,“ doplnil Sukeľ. Ministerstvo zdravotníctva o nedostatku týchto liečiv vie, no nemá kompetenciu ho riešiť.

Príčin nedostupnosti liekov je niekoľko. Podľa hovorkyne Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdalény Jurkemíkovej môže ísť napríklad o výrobné dôvody. „Je to buď nedostatočná výrobná kapacita, nedostatok personálu, zmeny vo výrobnom procese, ale aj zistené nedostatky v kvalite liekov,“ vysvetľuje.

Podľa ŠÚKL môže byť ďalším dôvodom takéhoto výpadku aj hromadenie liekov v domácej lekárničke či nárazovo zvýšený dopyt, napríklad v čase respiračných ochorení. Prezident lekárnickej komory s tým však nesúhlasí. Podľa neho ide o lieky, ktorými sa ľudia hromadne nezásobovali.

Ďalej radí, že k voľnopredajným liekom, ktoré majú aktuálne výpadok, sa dá dohľadať aj adekvátna náhrada. Či už v inej forme, alebo od iného výrobcu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko