Na hlavný obsah

Čečenský vodca Kadyrov chce „prestávku“ vo vládnutí

Jeho výroky vyvolali špekulácie.

Čečenský vodca Kadyrov chce „prestávku“ vo vládnutí
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Foto: TASR/AP

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu (3. 9.) na platforme Telegram uviedol, že si zaslúži „bližšie neurčenú a dlhú“ prestávku vo svojej funkcii. Vyvolalo to špekulácie, či vážne uvažuje o odstúpení alebo či chce žiadať o priazeň Kremľa. Napísalo to na webovej stránke Rádio Slobodná Európa.

Kadyrov vládne v Čečensku železnou rukou od roku 2007 a je doposiaľ najdlhšie úradujúcim lídrom v tejto ruskej republike. Za jeho vlády sa v regióne rozsiahle porušujú ľudské práva vrátane homosexuálov.

Vodca tiež čelil obvineniam z objednávania politických vrážd svojich odporcov žijúcich v Európe. „Uvedomil som si, že už som vo svojej pozícii dlhý čas,“ povedal vo videoposolstve. „Myslím si, že prišiel môj čas (odísť od moci),“ dodal so smiechom vo vyhlásení.

Doposiaľ nie je jasné, čo bude Kadyrov, ktorý je jednou z najvplyvnejších osobností v Rusku, robiť po prípadnom odstúpení zo svojej funkcie.

Vyjadrenie môže byť iba trik

Čečenský vodca má blízke vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým sa v Kremli pravidelne stretáva. Naposledy sa obaja lídri stretli 5. augusta v Soči.

Podobné vyjadrenia urobil Kadyrov aj v minulosti, čo vyvolalo pochybnosti o tom, či jeho najnovšie výroky neboli iba trikom. „Takéto výroky zvyčajne prichádzajú vtedy, keď chce niečo od Putina, prinajmenšom verejné vyjadrenie podpory,“ podotkol estónsky expert na Kaukaz Ivan Klyszcz.

Podľa analytikov však bolo načasovanie jeho vyhlásenia uprostred najväčšieho konfliktu v Európe od druhej svetovej vojny nezvyčajné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet