Na hlavný obsah

Novela zákona o obchodnom registri vyžaduje zápis rodného čísla

Automatické priraďovanie v mnohých prípadoch zlyhalo.

Novela zákona o obchodnom registri vyžaduje zápis rodného čísla
Webová stránka obchodného registra. Foto: RTVS

Na zápis rodného čísla do obchodného registra majú podnikatelia čas už len do konca septembra. Vyžaduje to novela zákona o obchodnom registri. Štát už spustil automatické priraďovanie rodných čísel podnikateľov. V niektorých prípadoch sa to však nepodarilo.

Strata času a ďalšia byrokracia. Tak sa podnikatelia pozerajú na zápis rodných čísel do obchodného registra. Automaticky preniesť rodné čísla z evidencie obyvateľov sa štátu podarilo pri viac ako pol milióna firiem.

„Počet subjektov, pri ktorých nemajú všetky dotknuté osoby zapísané identifikačné údaje, je takmer 128 000,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Títo podnikatelia budú musieť robiť poštárov medzi úradmi. A zapisovať do obchodného registra údaje, ktoré na inom úrade majú len preto, že štát túto povinnosť nezvládol,“ vysvetlil prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík.

Na stránke obchodného registra si človek vyhľadá svoju firmu. Ak sa pri mene spoločníka a konateľa nachádza zelená „fajočka“, systém ho stotožnil. Ak však vidí čevený krížik, musí podať návrh na zmenu.

Zápis môže urobiť aj právnik. Návrh na zápis rodného čísla treba urobiť elektronicky a je oslobodený od poplatkov. Ak podnikateľ nestihne podať návrh do konca septembra, hrozí mu pokuta vo výške viac ako 3 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika