Na hlavný obsah

EÚ sa dohodla na obmedzeniach predaja áut so spaľovacími motormi

Od roku 2035 nebude možné kúpiť si nové benzínové alebo naftové auto.

EÚ sa dohodla na obmedzeniach predaja áut so spaľovacími motormi
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

V krajinách EÚ by malo byť od roku 2035 prakticky nemožné kúpiť si nové benzínové alebo naftové auto.

Krajiny EÚ pod vedením českého predsedníctva sa vo štvrtok (27. 10.) dohodli s Európskym parlamentom na podrobnostiach nových pravidiel. Tie od tohto roku výrazne zdražujú emisie z nových automobilov.

Do roku 2030 sa majú emisie znížiť o 55 percent v porovnaní s minulým rokom. Ojazdených vozidiel vyrobených pred rokom 2035 sa to netýka. Dohodu musí ešte schváliť Európsky parlament a Rada EÚ zastupujúca jednotlivé štáty.

Európsky blok sa v súčasnosti snaží dohodnúť podobu bezprecedentného klimatického balíka známeho ako FitFor 55, ktorý má zabezpečiť sprísnenie emisných cieľov únie k roku 2030.

Medzi viac ako desiatkou noriem je aj zásadné obmedzenie emisií z automobilovej dopravy, ktorá by mala v nasledujúcom desaťročí začať oveľa výraznejšie na pohon využívať elektrinu, vodík či iné bezemisné prostriedky.

Dohoda zásadne predraží akékoľvek množstvo oxidu uhličitého, ktoré budú nové vozidlá vypúšťať do ovzdušia.

Cieľom normy, pre ktorú už prispôsobila svoje budúce plány väčšina automobiliek, je zvýhodniť obstaranie áut poháňaných ekologickými palivami.

Niektoré štáty pôvodne usilovali o odklad spoplatnenia emisií, pretože sa obávali ekonomických dopadov tohto kroku.

Inštitúcie Únie sa zhodli na tom, že Európska komisia v roku 2026 zhodnotí, či je v silách EÚ tento cieľ skutočne dosiahnuť alebo či ho napríklad odložiť. Možnosťou bude tiež využívať v spaľovacích motoroch syntetické palivá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet