Na hlavný obsah

Ruskí vojaci prepustili generálneho riaditeľa Záporožskej atómovej elektrárne

Stalo sa tak po dvoch dňoch.

Ruskí vojaci prepustili generálneho riaditeľa Záporožskej atómovej elektrárne
Na snímke Ihor Murašov, generálny riaditeľ Záporožskej jadrovej elektrárne. Foto: Twitter/Olena Halushka

Generálneho riaditeľa ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) Ihora Murašova prepustili po tom, ako ho v piatok (30. 9.) zadržala ruská vojenská hliadka.

Uviedol to v pondelok (3. 10.) šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Vítam prepustenie generálneho riaditeľa ukrajinskej jadrovej elektrárne v Záporoží Ihora Murašova. Bolo mi potvrdené, že Murašov sa bezpečne vrátil k svojej rodine,“ uviedol Grossi na sociálnej sieti twitter.

Ako uviedla MAAE v sobotu (1. 10.), Rusko ju informovalo, že Murašov bol „dočasne zadržaný, aby zodpovedal nejaké otázky“.

Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom, ktorý najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje, vyhlásil, že Murašova zadržali okolo 16.00 h miestneho času, keď sa vracal z elektrárne do priľahlého mesta Enerhodar.

„Zastavili auto a so zaviazanými očami ho odviezli neznámym smerom. V súčasnosti nemáme nijaké informácie o mieste pobytu Ihora Murašova a jeho osude,“ uvádzala agentúra vo vyhlásení.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení obvinilo Rusko z ďalšieho „aktu štátneho terorizmu“ a vážneho porušenia medzinárodného práva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet