Na hlavný obsah

Pellegrini: Vláda chce obetovať vlastného ministra vnútra, len aby ustála odvolávanie

Remišová toto tvrdenie nepotvrdila.

Pellegrini:  Vláda chce obetovať vlastného ministra vnútra, len aby ustála odvolávanie
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini a ministerka investícií Veronika Remišová. Foto: RTVS

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini tvrdí, že sa v parlamente hovorí o obetovaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), len aby vláda ustála utorkové (13. 12.) odvolávanie.

„Hovorí sa, že vláda v pondelok odvolá svojho vlastného ministra, ktorého už osemkrát zachránila pri hlasovaní o vyslovení nedôvery,“ povedal v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12

Rozhodujúci hlas pri odvolávaní vlády bude mať podľa neho poslanec Martin Borguľa (Sme rodina). Ten si však kladie podmienku. Za odvolanie vlády nezahlasuje iba vtedy, ak Mikulec odíde zo svojho postu ministra vnútra. Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) tieto Pellegriniho tvrdenia nepotvrdila.

Podľa jej slov návrh na odvolanie vlády prišiel v nevhodnom období. „Sme v kľúčovom období, kedy sa nastavujú schémy pomoci pre občanov,“ vysvetlila. Návrh, s ktorým strana SaS prišla 1. decembra navyše považuje za „slabý a pokrytecký“.

„Vyčítajú nám v ňom napríklad, že sme doposiaľ nespravili nič pre LGBT+ menšinu na Slovensku,“ povedala. Je podľa nej absurdné, že návrh podporil Pellegrini, ktorý „bol vo vláde 12 rokov a čo spravil on?“.

Pellegrini sa ohradil tým, že návrh SaS jeho strana podporila z povinnosti opozičných poslancov. „Táto vláda len prehlbuje marazmus na Slovensku. Čím skôr skončí, tým skôr sa nám podarí vymaniť sa z neho,“ skonštatoval. Vyzval Remišovú na dohodu o termíne predčasných volieb, ktoré naďalej považuje za najlepšie riešenie.

Hlasovanie o rozpočte

Na otázku či nechcú spojiť utorkové hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde s hlasovaním o štátnom rozpočte, Remišová odpovedala, že „najskôr treba vyriešiť, či bude vláda pokračovať, potom sa vyriešia ostatné veci“.

Nepochybuje však o tom, že rozpočet nájde podporu v parlamente. „Všetci vyzývajú na podporu rozpočtu. Či už Lekárske odborové združenie, samosprávy a ďalšie odborové zväzy,“ dodala. Ak by v parlamente rozpočet nenašiel potrebnú podporu, Slovensko bude v tzv. rozpočtovom provizóriu.

To podľa ministerky „pre krajinu nie je dobré“. Podľa Pellegriniho sa provizóriu „dá fungovať“ aj celý rok. „Problém je však v tom, že štát nebude vedieť poskytnúť ľuďom takú pomoc, akú by v týchto ťažkých časoch potrebovali,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko