Na hlavný obsah

Nemecký parlament schválil reguláciu cien plynu a tepla pre domácnosti aj podniky

Krajina zriadila fond v objeme 200 miliárd eur.

Nemecký parlament schválil reguláciu cien plynu a tepla pre domácnosti aj podniky
Na ilustračnej snímke uzáver s meračom v areáli zásobníka plynu. Foto: TASR/AP

Nemecký parlament vo štvrtok (15. 12.) schválil reguláciu cien zemného plynu a tepla pre domácnosti, firmy i veľké priemyselné podniky. Opatrenie, na financovanie ktorého zriadilo Nemecko fond v objeme až 200 miliárd eur, potrvá od januára 2023 až do konca apríla 2024.

Štát bude domácnostiam dotovať spotrebu až do výšky 80 percent podľa ich priemeru z minulého roka, veľkým firmám potom 70 percent. Poslanci ešte budú hlasovať o regulácii cien elektriny. Úľavy sa dočkajú tiež tí, ktorí kúria peletami, vykurovacím olejom či skvapalneným plynom, na konkrétnej podobe sa ale ešte musia dohodnúť spolková vláda s regiónmi.

Domácnosti a tiež malé a stredné podniky dostanú od dodávateľov 80 percent vlaňajšej priemernej ročnej spotreby zemného plynu a tepla za 12 centov, respektíve za 9,50 centu za kilowatthodinu. Priemyselní zákazníci budú mať nárok na 70 percent predošlej spotreby zemného plynu a tepla za sedem centov, respektíve 7,50 centa za kilowatthodinu.

Stropy navrhla vláde kancelára Olafa Scholze expertná komisia. Rozdielnu reguláciu pre domácnosti a veľkých odberateľov vysvetlila tým, že ceny pre domácnosti sú vrátane všetkých poplatkov, ktoré naopak tie určené pre priemysel neobsahujú. Veľké podniky tak k dotovanej cene budú poplatky ešte doplácať.

Nižšie ceny uvidia od marca

Komisia pôvodne navrhovala reguláciu cien pre priemysel od januára budúceho roka a pre domácnosti až od marca. Spolkové krajiny však usilovali o to, aby štát začal s úľavami pre domácnosti už v januári. Scholzova vláda s tým nakoniec súhlasila.

Schválené opatrenie síce začiatok vyplatenia dotácií určuje na marec, zároveň však uvádza spätnú platnosť regulovaných cien od januára. Pre domácnosti to znamená, že nižšie ceny uvidia vo vyúčtovaní od marca, kedy tiež zohľadnia januárovú a februárovú dotáciu.

Regulované ceny sú druhým krokom vládneho balíka úľav. Jeho prvou časťou je uhradenie decembrových preddavkov na plyn a teplo, ktoré za domácnosti a menšie podniky prevzal štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet