Na hlavný obsah

O osude vlády rozhodnú nezaradení poslanci

Hlasovanie bude zrejme tesné.

O osude vlády rozhodnú nezaradení poslanci
O tom či vláda odolá odvolávaniu, rozhodnú nezaradení poslanci. Foto: RTVS

O tom či vláda odolá odvolávaniu, rozhodnú nezaradení poslanci. Hlasovanie o vyslovení nedôvery kabinetu Eduarda Hegera (OĽANO) bude zrejme tesné. Aj preto sa v parlamente opäť otvára otázka možnosti skrátiť volebné obdobie. Na zmenu vyzýval aj Ústavný súd. Návrh naráža na odpor hnutia OĽANO.

Menšinová koalícia nemá na podporu vlády dostatok hlasov. Kabinet Eduarda Hegera však podporuje niekoľko nezaradených poslancov, a to traja odídenci z OĽANO, ako aj bývalý člen SaS Martin Klus. „Mojou hlavnou politickou misiou je teraz hlavne predísť predčasným voľbám,“ vyhlásil.

„Podľa mojich informácií SaS vôbec v tomto nie je jednotná. Uvedomujú si, že nechcú opakovať scenár Radičovej vlády,“ povedal nezaradený poslanec Juraj Šeliga. „Sme jednotní v tom, že budeme hlasovať za odvolanie vlády,“ tvrdí poslanec Marián Viskupič (SaS).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na pád vlády treba súhlas 76 poslancov. Opozícia ich má minimálne 70. Rátať môže pravdepodobne aj s trojicou okolo Tomáša Tarabu. „Budeme hlasovať za pád vlády. Všetci traja. Ak by sa vláda dohodla s opozíciou, že bude súhlasiť s predčasnými voľbami, tak tým pádom by sme nehlasovali za vyslovenie nedôvery,“ skonštatoval nezaradený poslanec Tomáš Taraba.

O tom či vláda padne alebo nie, rozhodne zrejme trojica nezaradených poslancov, a to Miroslav Kollár, Tomáš Valášek a Slavjena Vorobelová. Ako sa pri hlasovaní zachovajú zatiaľ neprezradili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko