Na hlavný obsah

Ochrana ľudských práv je v súčasnosti obzvlášť kľúčová a významná, pripomína ZOJ

Povojnové generácie v Európe ju považovali za samozrejmosť.

Ochrana ľudských práv je v súčasnosti obzvlášť kľúčová a významná, pripomína ZOJ
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Ochrana ľudských práv je v súčasnosti kľúčová a významná. Obzvlášť po tom, ako sa po 70 rokoch vrátila vojna do Európy. Pripomína to združenie Za otvorenú justíciu (ZOJ) pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, ktorý pripadá na sobotu (10. 12.).

„Do popredia sa dostáva ochrana základných práv každého človeka na život, slobodu a osobnú bezpečnosť. Nové povojnové generácie v Európe ich doposiaľ vnímali ako samozrejmosť,“ uviedlo ZOJ.

Osobitnú dôležitosť podľa združenia nadobúda aj zabezpečenie „práva každého na rovnakú ochranu proti akejkoľvek diskriminácii a proti akémukoľvek podnecovaniu takejto diskriminácie“.

Pozornosť zodpovedných orgánov

V súčasnom politicky aj ekonomicky zložitom období by podľa ZOJ mali polícia, prokuratúra, súdy a verejný ochranca práv venovať pozornosť všetkým formám porušovania ľudských práv.

„Kľúčovou úlohou orgánov zodpovedných za riadenie a stav súdnictva, a súdov samotných, je v týchto podmienkach poskytnúť účinnú a včasnú súdnu ochranu ústavných práv a slobôd všetkým občanom Slovenska,“ poukázalo ZOJ.

Tvrdí, že nezastupiteľnú úlohu pri presadzovaní a ochrane ľudských práv majú súdy a všetky inštitúcie výkonu súdnej moci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko