Na hlavný obsah

Pri streľbe v centre Paríža zomreli traja ľudia

Traja ďalší utrpeli zranenia.

Traja ľudia zahynuli a traja ďalší utrpeli zranenia, z toho jeden vážne, pri piatkovej (23. 12.) streľbe v desiatom parížskom obvode, informujú francúzske médiá. Polícia zadržala podozrivého muža vo veku 69 rokov.

Muž je francúzskej národnosti a bezpečnostné sily ho už poznajú pre dva pokusy o vraždu z roku 2016 a decembra 2021, uviedli policajné zdroje. Muža len 12. decembra prepustili z väzby, mal zákaz držania zbraní, uviedla prokuratúra. Tá bude vyšetrovať, či najnovší útok nebol motivovaný rasisticky.

Streľba sa odohrala v miestnom kurdskom komunitnom centre v ulici d’Enghien a tiež v neďalekej reštaurácii a kaderníctve, povedala novinárom starostka desiateho obvodu Alexandra Cordebardová.

Centrum Ahmeta Kayi, pomenované po rovnomennom spevákovi, je združenie, ktorého cieľom je „podporovať postupnú integráciu“ kurdského obyvateľstva žijúceho v centrálnom regióne Île-de-France.

Známa firma

Parížska prokurátorka Laure Beccuauová uviedla, že prípad vyšetruje ako vraždu, a bude zisťovať, či za útokom nebol rasistický motív. „Sú tam traja mŕtvi, jedna osoba je v stave ohrozenia života, dve osoby utrpeli zranenia relatívne vážne. Obvinený, ktorého by mohli vypočuť, sa tiež zranil, najmä v tvári,“ dodala.

Podľa stanice BFM TV nie sú strelcove zranenia nezlučiteľné s väzbou a muža previezli na výsluch. Klásť otázky mu budú aj členovia protiteroristickej jednotky, aby vylúčili teroristický motív.

V minulosti muž, ktorý pracoval ako železničiar, zaútočil na stany migrantov, ktorí prebývajú na okraji Paríža. Za tento čin strávil takmer rok vo väzení. Po svojom nedávnom prepustení dostal zákaz opustiť Francúzsko a vlastniť zbraň.

Podľa informácií denníka Le Monde boli všetky tri obete kurdskí aktivisti. „Francúzske úrady (kurdskú komunitu) opäť nedokázali ochrániť. Polícia Kurdov kontroluje, namiesto toho, aby sa postarala o ich bezpečnosť,“ uviedol Agit Polat, hovorca kurdského centra, v ktorom došlo k útoku.

„Útok považujeme za teroristický čin. Je to súčasť napätia, ktoré zámerne udržiava Turecko,“ povedal denníku Le Monde Polat.

„Na ulici padlo sedem až osem výstrelov. Bola to úplná panika, zamkli sme sa vnútri,“ povedal agentúre AFP majiteľ obchodu v neďalekej budove, ktorý si želal zostať anonymný. Parížska polícia na twitteri uviedla, že vykonáva vyšetrovanie, a požiadala verejnosť, aby sa oblasti vyhla. Neskôr úrady oznámili koniec policajnej akcie. 

„Videli sme starého belocha, ako prišiel a strieľal v kurdskom kultúrnom centre, potom išiel do vedľajšieho kaderníctva. So zamestnancami sme sa uchýlili do reštaurácie,“ povedal AFP ďalší svedok, ktorý sa predstavil ako Romain, zástupca vedúceho reštaurácie Pouliche Paris v ulici d’Enghien.

Reakcie politikov

Zástupca parížskej starostky Emmanuel Grégoire stanici BFMTV povedal, že jeho myšlienky sú s obeťami a svedkami tejto tragédie. Polícii poďakoval za „rýchlu akciu„. Uviedol, že je v kontakte s policajtmi aj prokuratúrou, aby „pochopil, čo sa stalo“.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v piatok vyhlásil, že pôjde do Paríža a navštívi miesto „dramatickej“ streľby.

Premiérka Élisabeth Borneová poďakovala policajtom za rýchly zásah proti „pravdepodobnému páchateľovi tohto hrozného činu“. Zároveň vyjadrila podporu rodinám obetí.

Protiteroristickí prokurátori sú v kontakte s vyšetrovateľmi, ale v tejto fáze nenaznačili, že by útok mal teroristický motív. Francúzsko v rokoch 2015 až 2016 zasiahla séria smrtiacich útokov islamských extrémistov a zostáva v pohotovosti pred násilím spojeným s terorizmom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet