Na hlavný obsah

Otužilci v plavkách prešli Jánošíkove diery

Vymenili otužovanie vo vode za otužovanie vzduchom.

Otužilci v plavkách prešli Jánošíkove diery
Otužilci v plavkách na Jánošíkových dierach. Foto: RTVS

Otužilci z rôznych kútov Slovenska vymenili otužovanie vo vode za otužovanie vzduchom. Vybrali sa v plavkách na túru cez Jánošíkove diery v Terchovej. Vzhľadom na aktuálne počasie boli predpoludním na trase sporo odetí turisti v prevahe.

Neodradí ich zima ani mráz. Nástup na túru nebol ideálny. Teplota nad nulou, rozmočený sneh, voda tečúca po chodníku. Pravidelní účastníci spomínali na lepšie počasie pre otužilcov. 

„Na prvom ročníku sme mali mínus 11 a pocitová bola okolo mínus 20 a v pohode sme to prešli,“ tvrdí organizátor a otužilec z Námestova Marián Trnka.

Každý sa už na úvod mohol rozhodnúť koľko oblečenia pred túrou odloží. Pre niekoho to bola prvá turistika v plavkách. Samozrejme po predchádzajúcej príprave vo vode.

Ak niekto nemal aspoň krátke nohavice nevyhol sa uštipačným otázkam. Aj niektorí z otužilcov vystavili chladu iba časť tela. Hoci sa im vraj choroby väčšinou vyhýbajú, koronavírus niektorých potrápil.  

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pred začatím privykania na chlad, by sa mal záujemca poradiť s lekárom. „Srdciari a obličkári by nemali otužovať. Oni to majú od doktorov zakázané, ale najlepšie je začať tak koncom leta, keď je jeseň,“ vysvetlil Trnka.

Ak niekoho túra v plavkách zaujala a na jeseň začne s otužovaním, nemal by mať vraj problém zapojiť sa už do budúceho ročníka prechodu Jánošíkovými dierami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny