Na hlavný obsah

Polícia prepustila ďalšieho dôstojníka, ktorý sa podieľal na smrti Tyrea Nicholsa

Funkcie ho v minulosti už pozbavili.

Polícia prepustila ďalšieho dôstojníka, ktorý sa podieľal na smrti Tyrea Nicholsa
Tyre Nichols sedí opretý o auto po brutálnom útoku memphiskej polície. Foto: TASR/AP

Polícia v Memphise prepustila šiesteho dôstojníka, ktorý sa podieľal na smrti černocha Tyrea Nicholsa, ktorý zomrel po násilnom policajnom zákroku.

Prepustený muž podľa vyšetrovateľov porušil policajné pravidlá, vrátane pravidiel týkajúcich sa použitia paralyzéru. Informuje o tom agentúra AP. Päť ďalších v prípade zúčastnených policajtov už prepustili skôr a čelia obvineniu z vraždy druhého stupňa.

Preston Hemphill už bol predtým zbavený výkonu povolania. Hemphill bol jedným z troch policajtov, ktorí Nicholsa zastavili, nezúčastnil sa ale jeho bitia. Na zázname z kamery je počuť, ako hovorí, že Nicholsa omráčil, a vyhlasuje: „Dúfam, že mu nakopú zadok. „

Tyre Nichols zomrel v nemocnici 10. januára, tri dni po tom, čo jeho auto zastavila skupina strážnikov so zdôvodnením, že šoféroval príliš riskantne. Zábery z policajných a pouličných kamier ukazujú, ako policajti vodiča vytiahnu z auta a počas zhruba 13 minút použijú proti Nicholsovi pepřový sprej, obušok, paralyzér i vlastné päste a nohy, ktorými ho bijú aj do hlavy.

Nicholsa v stredu (1. 2.) v kostole v americkom meste Memphis slávnostne pochovali. Na pohrebe vystúpila americká viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá okrem iného vyzvala na reformu policajného zákona. Zúčastnili sa ho aj rodiny Georgefloyda a Breonny Taylorovej, černošských obetí policajného násilia v Spojených štátoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet