Na hlavný obsah

Štáty EÚ sa dohodli na desiatom balíku sankcií proti Rusku

Sankcie majú zasiahnuť ruský export v hodnote desať miliárd eur.

Štáty EÚ sa dohodli na desiatom balíku sankcií proti Rusku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie sa v piatok (24. 2.) večer po dlhých debatách na poslednú chvíľu zhodli na desiatom balíku protiruských sankcií, ktoré plánovali schváliť na prvé výročie ruského vpádu na Ukrajinu. 

O dohode veľvyslancov členských krajín informovalo švédske predsedníctvo EÚ. Sankcie majú zasiahnuť ruský export v hodnote desať miliárd eur. Zahrnú aj niektoré doteraz nepostihnuté banky, ruských činiteľov a propagandistov. EÚ by mala dohodu formálne schváliť počas soboty (25. 2.).

Európska komisia navrhla desiatu sadu sankcií začiatkom februára a únijné krajiny si dali za cieľ schváliť ju počas paitka (24. 2.). Veľvyslanci členských krajín však v posledných troch dňoch márne hľadali zhodu na podrobnostiach zákazu vývozu ruského syntetického kaučuku navrhnutého Poľskom.

Skupina krajín si však vyrokovala rozsiahle výnimky napríklad s ohľadom na výrobu pneumatík, ktorú by podľa nich obmedzenia zasiahli. Pre Varšavu však boli výnimky príliš veľké.

Poľský veľvyslanec Andrzej Sadoš podľa agentúry PAP po rokovaní vyhlásil, že dohoda je podmienená a je spojená so splnením niektorých dodatočných požiadaviek. Únijné krajiny by ju mali formálne schváliť v sobotu (25. 2.) dopoludnia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet