Na hlavný obsah

Rastúca inflácia, sankčné balíky, či odklon od ruských energií. Vojna má aj ekonomické následky

EÚ prišla s viacerými sankčnými balíkmi.

Rastúca inflácia, sankčné balíky, či odklon od ruských energií. Vojna má aj ekonomické následky
Ilustračná snímka Foto: RTVS

Rastúca inflácia, sankčné balíky, či odklon od ruských energií, aj toto sú ekonomické následky vojny, ktorú vyvolalo Rusko na Ukrajine. Pre ďalší vývoj je podľa odborníkov rozhodujúca vojenská a finančná pomoc Ukrajine.

S prvými ruskými raketami, ktoré dopadli na územie Ukrajiny sa prekreslili nielen geopolitické vzťahy, ale aj pomery v ekonomike. Ruská agresia vyhnala ceny energií a komodít do rekordných súm, zmenou prešli aj obchodné väzby. Ukrajinská ekonomika v dôsledku vojny vlani poklesla o 30 %

„Na druhej strane je to menej ako sa predpokladalo a ukrajinská ekonomika sa začína zotavovať. Bombardovanie kritickej infraštruktúry zanechalo veľkú ranu na ukrajinskej ekonomike, ale na druhej strane Ukrajina dostáva finančnú pomoc zo zahraničia,“ hovorí Christina Rybačok, ekonomická analytička z Ukrajiny.

Z krízy do krízy, aj takto sa dajú opísať udalosti posledných rokov. Európske ekonomiky sa po koronakríze teraz musia zotaviť z dosahov vojny u našich východných susedov. Slovenské domácnosti a firmy pocítili výrazné zdražovanie. Situácia sa však otáča.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V Spojených štátoch a v eurozóne už inflácia klesá, tak 3-4 mesiace po sebe. Na Slovensku zatiaľ máme stabilnú situáciu okolo 15 %, ale ak naša krištáľová guľa neklame, tak do konca roka by sme aj tu mohli vidieť jednociferné hodnoty,“ vyhlásil Ľudovít Ódor, viceguvernér Národnej banky Slovenska.

Význam a efekt sankcií

Európska únia v snahe potlačiť agresiu Ruska, prišla s viacerými sankčnými balíkmi. „Nie je mi známe, či EÚ alebo EK urobila akúkoľvek dosahovú štúdiu z ktoréhokoľvek balíčka sankcií. Pravdupovediac nevieme to kompetentne zhodnotiť, nevieme odmerať efektívnosť sankcií,“ uviedla Brigita Schmögnerová, ekonómka, bývalá ministerka financií SR.

„Z hľadiska pozície EÚ, účinnosti tých sankcií je obmedzenie dovozu ropy a plynu. Toto je úplne zásadná a kľúčová vec, na ktorej už dnes Rusko v posledných týždňoch, mesiacoch výrazne stráca,“ tvrdí Ivan Mikloš, bývalý minister financií.

Mikloš pripomína, že sankcie sú len súčasťou komplexnejšieho prístupu, najdôležitejšia je momentálne vojenská pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika