Na hlavný obsah

USA označili Vagnerovu skupinu za nadnárodnú zločineckú organizáciu

Uvalili na ňu ďalšie sankcie.

USA označili Vagnerovu skupinu za nadnárodnú zločineckú organizáciu
Chlapec kráča okolo premaľovaného loga žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo financií v nedeľu (12. 2.) označilo ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu za nadnárodnú zločineckú organizáciu a uvalilo na ňu ďalšie sankcie. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa sankcie vzťahujú na osoby aj spoločnosti napojené na vagnerovcov.

Spojené štáty tiež skupine, ktorá na Ukrajinu nasadila asi 50 000 bojovníkov, zmrazili majetok. Washington prijal aj ďalšie opatrenia voči ľuďom s väzbami na ruskú armádu.

Spojené štáty už v decembri Vagnerovu skupinu, ktorá v bojoch na Ukrajine zohráva čoraz väčšiu úlohu, obvinili z toho, že časť zbraní pre boje na Ukrajine získala aj zo Severnej Kórey. Aj preto už minulý týždeň oznámili ďalšie sankcie.

Podľa Reuters sa nové opatrenia ministerstva financií týkajú viacerých subjektov a ľudí na viacerých kontinentoch, ktorí podľa Washingtonu podporujú vojenské aktivity wagnerovcov.

Americké ministerstvo zahraničných vecí zase uvalilo sankcie na ďalšie firmy a ľudí s väzbami na ruský vojensko-priemyselný komplex. Zavedie tiež vízové obmedzenia voči 531 členom ruskej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet