Na hlavný obsah

Zelenskyj hovorí o svojom európskom turné ako o začiatku novej etapy spolupráce

Ukrajincom sľúbil viac podpory.

Zelenskyj hovorí o svojom európskom turné ako o začiatku novej etapy spolupráce
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukončil v piatok (10. 2.) svoje európske turné v pozitívnom duchu a označil ho za „začiatok novej etapy“ spolupráce. Informuje agentúra DPA.

„Londýn, Paríž, Brusel – všade som v týchto dňoch hovoril o tom, ako môžeme posilniť našich vojakov,“ povedal Zelenskyj vo videoposolstve. „Sú to veľmi dôležité dohody a dostali sme dobré signály,“ dodal.

Ukrajinský prezident ďalej spresnil, že sa to týka rakiet a tankov dlhšieho doletu. Pre zabezpečenie bojových lietadiel pre ukrajinské jednotky je však podľa neho potrebujú vykonať viac práce v ďalšej úrovni spolupráce.

V Londýne Zelenskyj podľa vlastných slov vycítil, že Briti naozaj chcú, aby Ukrajina vyhrala nad ruskou inváziou. Stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Paríži označil za dôležité z hľadiska výmeny argumentov.

„Bude tu viac podpory,“ prisľúbil Zelenskyj Ukrajincom. Tohtotýždňovú účasť na samite Európskej únie (EÚ) a návštevu Európskeho parlamentu označil za „začiatok novej etapy“, cituje DPA.

„V tejto novej etape spolupráce Ukrajina nebude v európskych inštitúciách len hosťom, ale plnohodnotným členom Európskej únie,“ uviedol Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet