Na hlavný obsah

Christodulidis zložil prezidentský sľub. Stal sa ôsmym cyperským prezidentom

Prisľúbil, že sa počas výkonu funkcie zamieria na nelegálnu migráciu a boj s korupciou.

Christodulidis zložil prezidentský sľub. Stal sa ôsmym cyperským prezidentom
Novozvolený prezident Cypru Nikos Christodulidis. Foto: TASR/AP

Nikos Christodulidis zložil v utorok (28. 2.) prezidentský sľub a stal sa v poradí ôsmym cyperským prezidentom. Na inaugurácii prisľúbil, že sa počas výkonu funkcie zamieria na nelegálnu migráciu a boj s korupciou, informuje agentúra AFP.

Christodulidis označil nelegálnu migráciu za jednu z „najnaliehavejších výziev“ a prisľúbil, že sa zameria na zrýchlenie procesu vybavovania žiadostí o azyl. A to, „aby sa zvýšil počet návratov“.

Cyperská republika, ktorá je členom Európskej únie, bola vlani v októbri druhou krajinou EÚ s najväčším počtom prijatých nových žiadateľov o azyl na počet obyvateľov. Vyplýva to z údajov EÚ.

„Boj proti korupcii a protekcionárstvu bude pre moju administratívu kľúčový,“ uviedol počas príhovoru pred parlamentom Christodulidisa.

Tento bývalý minister zahraničných vecí okrem toho sľúbil, že prelomí patovú situáciu, v dôsledku ktorej je Cyprus rozdelený na dve časti, medzinárodne uznanú Cyperskú republiku a samozvanú Severocyperskú tureckú republiku, ktorú uznáva len Ankara.

Pokračujúce rozdelenie ostrova totiž podľa Christodulidisa „neumožňuje vznik podmienok mieru a bezpečnosti“.

Nový cyperský prezident sa tiež zaviazal, že ostane pri reformách, ktoré začala predchádzajúca cyperská vláda. Za veľkú výzvu pritom označil predovšetkým reformu právneho systému, ktorá zahŕňa aj skrátenie notoricky dlhých súdnych procesov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet