Na hlavný obsah

Parížska filharmónia prichádza s novinkou pre nepočujúcich. Takto im umožní vnímať hudbu

Hudbu im sprostredkujú vibračné batohy.

Parížska filharmónia prichádza s novinkou pre nepočujúcich. Takto im umožní vnímať hudbu
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Parížska filharmónia od budúcej sezóny ponúkne vibračné batohy, ktoré umožnia nepočujúcim a nedoslýchavým vnímať hudbu sprostredkovane. Na novinke koncertná sála spolupracuje s firmou SoundX.

Tá vymyslela technológiu využívajúcu umelú inteligenciu. Spočíva v tom, že prepíše všetky zvuky v sále do vibrácií, ktoré poslucháči ucítia, napísala agentúra AFP.

Firma technológiu testovala osem mesiacov. Výsledkom sú batohy pripojené na aplikáciu. Všetky batohy v sále ovládajú usporiadatelia pomocou jediného tabletu, poslucháči si nemusia nič sťahovať do svojich telefónov. Od jesene zariadenie sprístupnia pre niektoré predstavenia. Od sezóny 2024/2025 by mala fungovať na všetkých predstaveniach parížskej filharmónie.

V posledných rokoch sa už na rôznych koncertoch používali vibračné balíčky, tie ale dokázali zachytiť len hlboké basové tóny. Riešenie navrhnuté spoločnosťou SoundX umožní zachytiť hudobnú frekvenciu až do 20-tisíc hertzov, zatiaľ čo súčasné technológie zachytia najviac 100 hertzov, uviedol zakladateľ SoundX Damien Quintard.

Zariadenie bude pre hendikepovaných návštevníkov zadarmo a nijako neovplyvní 20-percentnú zľavu, ktorú majú na všetky vstupenky, uviedla námestníčka riaditeľa filharmónie Sarah Konéová. Inštitúcia chystá aj ďalšie alternatívy. Od jesene sa tu budú hrať tri koncerty a jedno detské predstavenie, ktoré bude sprevádzať tlmočenie do znakového jazyka.

Quintard verí, že by sa tieto vibračné batohy mohli časom presunúť z divadiel aj do každodenného života nepočujúcich. Umožnili by im napríklad ľahšie zaznamenať klaksón auta, sirénu sanitky alebo štekot psa, vymenúva Quintard.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet