Na hlavný obsah

Štát by mal v najbližších rokoch ušetriť miliardy pre ozdravenie verejných financií

Zaviazala sa k tomu vláda v takzvanom Programe stability.

Štát by mal v najbližších rokoch ušetriť miliardy pre ozdravenie verejných financií
Na ilustračnej snímke peniaze. Foto: RTVS

Štát by mal v najbližších rokoch ušetriť miliardy pre ozdravenie verejných financií. Zaviazala sa k tomu vláda v takzvanom Programe stability. Šetriť by však mala už nová vláda, čo kritizuje opozícia. Analytici vyzývajú politikov, aby neprijímali opatrenia, ktoré nemajú krytie.

„O 60 percent sme dosiahli nižší deficit počas môjho ministrovania na ministerstve financií, ako bol plán, toto je moje vysvedčenie,“ uviedol poslanec NR SR a predseda hnutia Igor Matovič (OĽANO).

Programu stability sa venoval redaktor RTVS Ivan Tománek a redakcia:

Za lepšími výsledkami verejných financií bolo však podľa analytikov nižšie čerpanie niektorých rezerv, vysoká inflácia, vďaka ktorej štát vybral viac peňazí na daniach, či neskoršie zaúčtovanie nákupov vojenskej techniky.

„Bol to jeden z dôvodov, že ten schodok bol nižší v porovnaní s očakávaniami,“ povedal analytik ČSOB Marek Gábriš.

Tento rok by sa už mal deficit vyšplhať z dvoch na šesť percent HDP. V najbližších rokoch by tak mal štát utiahnuť kohútik a začať šetriť.

„Treba nájsť opatrenia v objeme až štyri miliardy eur počas najbližších troch rokov, z toho jednu miliardu už v budúcom roku,“ riaditeľ Inštitútu finančnej politiky MF SR Juraj Valachy.

„V ťažkých časoch vláda pomáha svojim občanom a v dobrých časoch šetrí na ťažké časy. Tá konsolidácia je prirodzená. Ale o tom už bude rozhodovať nová vláda,“ doplnil predseda vlády Eduard Heger.

„Toto je alibizmus v priamom prenose. Som veľmi zvedavý, kde sa chce v tomto štáte vyškrtať štyri alebo päť miliárd eur, to je nemožné. To sa nedá,“ ozrejmil poslanec NR SR a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Pomoc s energiami

Štát pokračuje v pomoci s energiami aj tento rok, na zdraví verejných financií sa to prejaví jednorazovo. Parlament však schválil viacero opatrení, ktoré natrvalo zaťažia hospodárenie

„Ide napríklad o rodinný balíček, valorizáciu miezd vo verejnej správe, navyšovanie platov zdravotníkov. Tieto opatrenia napriek tomu, že ich schválili minulý rok, zaťažujú deficit počnúc týmto rokom,“ dodal analytik Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Pavol Majher.

Diery v rozpočte môžu rozšíriť aj ďalšie poslanecké návrhy. Parlament sa na najbližšej schôdzi bude venovať takmer dvom stovkám zákonov. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť nedávno vyzvala poslancov, aby neprijímali opatrenia, ktoré nemajú krytie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika