Na hlavný obsah

Absolventi vysokých škôl majú po štátnej skúške nové povinnosti

Mnohí sa prvýkrát dostávajú do kontaktu s úradmi.

Absolventi vysokých škôl majú po štátnej skúške nové povinnosti
Ilustračná snímka vysokoškolských študentov. Foto: RTVS

Absolventi vysokých škôl majú po štátnej skúške nové povinnosti. Mnohí sa po prvý raz dostávajú do kontaktu s úradmi či poisťovňami. Strácajú totiž status študenta.

Situácia tých, ktorí pokračujú v ďalšom štúdiu je komplikovanejšia. Nevedia, či sú v lete stále študenti alebo sa majú hlásiť na úrade práce. „Práve pred týždňom som zoštátnicovala a povedali mi, že postupujem do ďalšieho ročníka. Riešili sme, či sa máme hlásiť na úrad práce alebo nie, lebo dostali sme informácie, že nás neevidujú ako študentov,“ uviedla absolventka prvého stupňa vysokoškolského štúdia Daša.

Študenti sa snažia doplniť informácie z rôznych zdrojov. Obracajú sa aj na úrady práce. „Z rôznych strán som dostala rozličné odpovede. Ani na úrade práce mi nevedeli odpovedať,“ dodala Daša.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ľudmila Smetánková:

Ústredie práce a sociálnych vecí má vo veci jasno. „Študent, ktorý pokračuje v štúdiu dennou formou na vysokej škole, zostáva aj naďalej z pohľadu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v sústavnej príprave na povolenie. Preto nie je potrebné, aby sa evidoval na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny ako uchádzač o zamestnanie,“ vysvetlila Marianna Šebová z tlačového a komunikačného oddelenia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Odporučili mi sa ísť opýtať do zdravotnej poisťovne,“ uviedla Daša. Podľa stanoviska zdravotnej poisťovne, ak bakalár pokračuje v ďalšom štúdiu, štát za neho zaplatí zdravotné poistné aj počas prázdnin, bez toho, aby musel predložiť potvrdenie o návšteve školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko