Na hlavný obsah

Univerzita Komenského vyzvala štát, aby čím skôr vyhlásil výzvu na komplexnú obnovu internátov

Potrebujú zásah presahujúci finančné možnosti univerzity.

Univerzita Komenského vyzvala štát, aby čím skôr vyhlásil výzvu na komplexnú obnovu internátov
Najväčšie slovenské internáty sa nachádzajú v bratislavskej Mlynskej doline. Foto: Facebook/Internáty UK

Najväčšie slovenské internáty, ktoré sa nachádzajú v bratislavskej Mlynskej doline, sú dlhodobo podfinancované. Potrebujú zásah presahujúci finančné možnosti Univerzity Komenského (UK). Predstavitelia najstaršej slovenskej univerzity vyzvali v utorok (27. 6.) počas tlačovej konferencie štát, aby čo najskôr začal konať a vyhlásil výzvu na komplexnú modernizáciu budov internátov.

Rektor UK Marek Števček poznamenal, že nečinnosť štátnych orgánov môže zmariť nádej na rekonštrukciu najväčšieho študentského mesta. Na zvýšenie výkonnosti slovenských vysokých škôl bolo v pláne obnovy alokovaných takmer 204 miliónov eur.

Vedenie UK poukázalo na to, že do konca druhého štvrťroka 2026 si plán stanovil zrekonštruovať najmenej 262 647 štvorcových metrov plochy vysokých škôl a internátov. Výzvu na komplexnú rekonštrukciu doteraz nevypísali.

Števček poznamenal, že vypísanie výzvy sa odsúva už rok, pričom šanca stihnúť pôvodne stanovený termín druhého štvrťroka 2026 začína byť čoraz viac nereálnejšia. „Sme v podobnej situácii, ako sa ocitlo zdravotníctvo a Rázsochy,“ povedal Števček.

UK sa na vypísanie výzvy pripravila, vypracovala projekt komplexnej rekonštrukcie 12-poschodového internátu v Mlynskej doline s ubytovacou kapacitou 1 345 osôb s projektovanou 63-percentnou úsporou primárnej energie. Projekt sa podľa rektora UK odhaduje na viac ako 34 miliónov eur.

Dotácia nepostačuje

Prorektorka UK pre majetok a investície Jana Duračinská poznamenala, že do internátov sa neinvestovalo desiatky rokov a univerzita pred sebou tlačí obrovský investičný dlh.

„Výška dotácie od štátu dnes nestačí ani na pokrytie nákladov na našu hlavnú činnosť, ktorou je vzdelávanie študentov a vedecká činnosť. Na rekonštrukciu ‚Štúraku‘ potrebujeme 34,5 milióna eur. Suma na kapitálové výdavky predstavuje okolo sedem miliónov eur ročne pre všetky slovenské školy a univerzity,“ uviedla Duračinská.

Števček poznamenal, že v utorok pri príležitosti 104. výročia vzniku najväčšej slovenskej univerzity rozmýšľajú nad tým, k akým dôsledkom by viedlo uzavretie najväčšieho slovenského internátu. „Ak neponúkneme dostupné ubytovanie, ešte viac študentov zamieri do krajín, ktoré rozvoj univerzitnej infraštruktúry podporujú,“ dodal Števček. Toto je posledná šanca a udržanie najväčšieho študentského mesta je v záujme celého Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko