Na hlavný obsah

Bezpečný heliport nemocnica nemá. Za jeho stavbu napriek tomu zaplatí aj s úrokmi

Nitrianska fakultná nemocnica prehrala súdny spor.

Bezpečný heliport nemocnica nemá. Za jeho stavbu napriek tomu zaplatí aj s úrokmi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nitrianska fakultná nemocnica prehrala súdny spor so spoločnosťou, ktorá jej vypracovala dokumentáciu na stavbu heliportu. Vec sa ťahala viac ako šesť rokov.

Nemocnica mala k projektu výhrady a od zmluvy bez zaplatenia odstúpila. Teraz musí uhradiť desaťtisíce eur aj s úrokmi a bezpečný heliport stále nemá.

Od začiatku roka dopravili leteckí záchranári do nitrianskej fakultnej nemocnice 120 pacientov. V jej areáli bol od začiatku fungovania tejto služby problém s pristávaním vrtuľníka. Na noc a zlé počasie si záchranári našli lúku niekoľko sto metrov od nemocnice.

„Pokiaľ by sme nechceli pristávať s pacientom na letisku, to by bolo oveľa ďalej a zdĺhavejšie,“ uviedla lekárka leteckej záchrannej služby Katarína Brštiaková.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Fakultná nemocnica v Nitre mala projektovú dokumentáciu na heliport hotovú ešte v roku 2016. Od zmluvy s architektonickým štúdiom bez zaplatenia odstúpila, mala k nej výhrady. Súd rozhodol, že za to musí zaplatiť aj s úrokmi.

„Okresný súd v Nitre rozhodol, že žalovaný je povinný zaplatiť žalobcovi sumu 76 800 eur, s deväťpercentným úrokom z omeškania ročne, od 2. marca 2017. Krajský súd v Nitre toto rozhodnutie potvrdil,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu Nitra Lenka Kiradžiev.

Ďalší postup v súdnom spore vo veci žalobcu Architektonické štúdio Atrium s.r.o. bude možné vyhodnotiť až po doručení písomného vyhotovenia rozsudku s odôvodnením.

Proti rozsudku sa nemôžu odvolať

Proti rozsudku sa nemocnica nemôže odvolať, jedine využiť dovolanie na Najvyšší súd. Ani architektonické štúdio sa k veci zatiaľ nechcelo vyjadriť.

Bezpečný a plnohodnotný heliport nemocnica dodnes nemá. Podľa informácií RTVS ho v najbližšom čase ani stavať nebude. „Pristávacia plocha je nebezpečná jednak pre nás, ako leteckých záchranárov, ale, samozrejme, aj pre pacienta,“ tvrdí lekár leteckej záchrannej služby Andrej Heiser.

Leteckí záchranári upozorňujú, že pre bezpečnosť, môžu rozhodnúť o zastavení prevádzky na dočasnom heliporte. „V takom prípade sa zníži časový benefit leteckej záchrany,“ upozorňuje hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Ideálne umiestnenie heliportu je podľa leteckých záchranárov na streche budovy s urgentným príjmom, kde môžu bezodkladne pacienta odovzdať do nemocničnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny