Na hlavný obsah

Češka, ktorá zomrela na pláži v Grécku, čakala na pomoc kratšie, než písali médiá, uviedli záchranári

Žena podľa nich čakala o 19 minút menej.

Češka, ktorá zomrela na pláži v Grécku, čakala na pomoc kratšie, než písali médiá, uviedli záchranári
Na snímke sú turisti na gréckej pláži. Foto: ČTK/Petr Svancara

Česká turistka, ktorá v utorok (27. 6.) skolabovala a zomrela na pláži na gréckom ostrove Thasos, nečakala na príchod sanitky tak dlho, ako písala tlač. Uviedla to v stredu (28. 6.) záchranná služba, píše server stanice CNN Greece.

Sanitka k žene došla po 32 minútach od zavolania, a nie po 51 minútach, ako informovali médiá. Prípad vyvolal v Grécku polemiku a odbory aj ľavicová strana SYRIZA kritizovali, že na ostrove, ktorý je v lete populárnou turistickou destináciou, slúži len jedna sanitka.

Podľa vyhlásenia záchrannej služby sanitka prišla na pláž, kde sa nachádzala česká turistka, 32 minút po zavolaní pomoci v utorok o 10.45 h SELČ. Pláž sa leží zhruba 35 kilometrov od hlavného zdravotného strediska na ostrove. Sanitka v čase, keď záchranná služba dostala žiadosť o pomoc, prevážala iný naliehavý prípad do nemocnice.

Grécka tlač na základe svedectva z miest v utorok informovala, že sanitka prišla k turistke, ktorú sa snažili oživiť ďalší ľudia, 51 minút od zavolania. Podľa dnešného vyhlásenia záchrannej služby bol na mieste aj súkromný lekár, ktorý sa rovnako zapojil do snahy ženu oživiť, následne však konštatoval jej úmrtie.

Prípad vyvolal v gréckych médiách isté pozdvihnutie. Odbory upozornili, že na Thasose sú k dispozícii štyri sanitky. Pre nedostatok personálu je však v prevádzke len jedna. Podľa opozičnej strany SYRIZA je to výsledok zdravotníckej politiky konzervatívneho kabinetu premiéra Kyriakosa Mitsotakisa.

Záchranná služba tiež uviedla, že vláda už odsúhlasila, že v najbližších dňoch doplní stavy záchranárov na ostrove vojenský personál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet