Na hlavný obsah

Chorvátsko očakáva rekordný počet slovenských turistov. V známych letoviskách by mali počítať s vyššími cenami

V Dubrovníku si priplatia o 15 až 20 percent viac.

Chorvátsko očakáva rekordný počet slovenských turistov. V známych letoviskách by mali počítať s vyššími cenami
Chorvátsky Dubrovník. Foto: RTVS

Chorvátsko očakáva rekordný počet slovenských turistov. V známych letoviskách by však mali počítať s vyššími cenami. V Dubrovníku si dovolenkári priplatia za rôzny tovar o 15 až 20 percent viac ako vlani. Mesto napriek zdražovaniu patrí k najviac navštevovaným. Radnica prijala nové pravidlá pre turistov. Týkajú sa napríklad obmedzenia pri preprave batožiny.

Od januára je Chorvátsko súčasťou schengenu a eurozóny. To znamená koniec čakaniu na hraniciach aj zamieňaniu peňazí. Pani Nevenka má v centre Dubrovníka stánok s domácimi výrobkami. Na eurá si zvyká pomaly a ťažko. „Teraz je všetko drahšie, dvakrát drahšie. Turistom je to jedno, oni sú zvyknutí na euro i keď teraz kupujú menej,“ vysvetlila.

Keďže v obchodoch aj podnikoch je drahšie, Slováci tento rok vo väčšej miere kupujú pobyty v hoteli s polpenziou alebo službami all inclusive. „Tým pádom sa ich zvýšenie cien netýka. Je väčší záujem o balíky či už leteckou dopravou alebo čisto hotel v rámci Chorvátska,“ povedala riaditeľka cestovnej kancelárie Eleonóra Fedorová.

Vysoké ceny návštevníkov neodrádzajú. Dubrovník je jedným z najnavštevovanejších miest Európy aj Chorvátska. Od roku 1979 je mesto zapísané na zozname UNESCO. Zväčša sa sem turisti dopravia letecky, keďže autá majú problém zaparkovať.

Dubrovník sa významnejšie zdostupnil vlani po otvorení Pelješackého mosta. Vďaka nemu už nemusia turisti stráviť hodiny čakania na hraničnom priechode s Bosnou a Hercegovinou.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Kódex slušného správania

Mesto pre nápor turistov prijalo akýsi kódex slušného správania. Turisti nemôžu prísť do centra bez trička alebo v plavkách, piť a jesť na historických hradbách, zakázaná je jazda na kolobežke i skútri, a batožinu si majú turisti nosiť v rukách. Kolieska na kufroch totiž spôsobujú hluk.

„Zatiaľ nebudeme porušenie pokutovať. Chceme, aby si turisti uvedomili, že hluk z koliesok nie je zanedbateľný. Keď sa pridá k iným, či už zo zásobovacích alebo upratovacích áut, tak kufre spôsobujú naozaj značný hluk,“ vysvetlila viceprimátorka Dubrovníka Jelka Tepšić.

Dubrovník zvažuje, že by v budúcnosti poskytol turistom odvoz batožiny už z letiska a to priamo na adresu pobytu. Tým by sa mesto postaralo o hlučné kufríky na kolieskach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet