Na hlavný obsah

Exprezident Kiska sa postavil pred súd. Tvrdí, že ide o politický proces a vinu poprel

Čelí obvineniam z daňového podvodu.

Exprezident Kiska sa postavil pred súd. Tvrdí, že ide o politický proces a vinu poprel
Exprezident SR Andrej Kiska. Foto: RTVS

Na Okresnom súde v Poprade sa začalo hlavné súdne pojednávanie s bývalým prezidentom a zakladateľom strany Za ľudí Andrejom Kiskom v kauze spoločnosti KTAG. Bývalý prezident ešte predtým pre médiá uviedol, že ide o politický proces a vinu poprel.

Kiska víta, že bude môcť na súde popísať, ako sa veci udiali, a verí, že zvíťazí spravodlivosť. Tvrdí, že ho osem rokov vyšetrovali, pretože bol prezidentom SR a nechcel sa podriadiť mafii.

Podľa jeho slov by pred súdom mali stáť bývalý premiér Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Myslí si, že keby Fica vymenoval za predsedu Ústavného súdu SR, k žiadnej kauze by nedošlo.

Súd má vo štvrtok (29. 6.) a v piatok (30. 6.) vypočuť obžalovaných a prečíta tiež desiatky svedeckých výpovedí a listinné dôkazy. Ďalšie hlavné pojednávanie sa bude konať v závislosti od prítomnosti oboch strán počas leta. Súd chce vypočuť šesť svedkov a tiež znalcov. Súdny spis má približne 6 000 strán.

Kiska spolu s konateľom Eduardom Kučkovským čelí obžalobe pre pokračovací zločin daňového podvodu. Kauza súvisí s podozreniami z neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou za jún a november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške viac ako 155-tisíc eur, respektíve zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami.

Obžalobu podal prokurátor prešovskej krajskej prokuratúry v apríli 2022.

Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko