Na hlavný obsah

Heger: Prezidentkin hlas bude chýbať. Sulík ju označil za najlepšiu hlavu štátu, akú Slovensko malo

Prinášame reakcie na rozhodnutie prezidentky nekandidovať.

Heger: Prezidentkin hlas bude chýbať. Sulík ju označil za najlepšiu hlavu štátu, akú Slovensko malo
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Pavol Zachar

Slovenská politika je preplnená egami a kriku a prezidentka Zuzana Čaputová prináša do politiky pokoj a pomoc ľuďom. Jej hlas bude v slovenskej politike a vo verejnom živote chýbať. Povedal to expremiér Eduard Heger v reakcii na rozhodnutie prezidentky nekandidovať v budúcoročných voľbách.

Líder Demokratov dodal, že plne rešpektuje jej rozhodnutie. Myslí si, že veľkú rolu v jej rozhodovaní zohrali aj útoky voči nej a jej rodine, ktoré burcuje líder opozičného Smeru-SD Robert Fico.

„Demokrati stratia spojenca v slušnej, pokojnej a konštruktívnej politike, ale to neznamená, že na ňu máme rezignovať, práve naopak. Ak totiž do politiky nepôjdu slušní ľudia, ktorí dokážu stáť tvárou v tvár zlobe, tak v tej politike ostanú len krikľúni a sebci. To nesmieme dovoliť,” informovala strana v oficiálnom stanovisku.

Jej rozhodnutie nepovažujú za prejav slabosti, ale za prejav sily. Ukázala, že moc nie je tým najvyšším, čo chce dosiahnuť.

Líder SaS na sociálnej sieti uviedol, že prezidentka Čaputová je to najlepšou hlavou štátu, akú Slovensko kedy malo. Pre RTVS uviedol, že bola prezidentkou v extrémne ťažkých časoch. Zažila päť vlád a po septembrových voľbách vymenuje šiestu. To podľa neho „stačí na jeden život úplne bohate“.

Neuviedol, koho prípadne podporia a či postavia vlastného kandidáta. Či by to mohol byť bývalý minister zahraničných veci Ivan Korčok, Sulík nechcel komentovať. Zaoberať sa tým budú až po parlamentných voľbách.

„Treba rešpektovať jej rozhodnutie, nie je to rozhodnutie nejakej politickej strany, ale je to jej osobné rozhodnutie. Dôvody neuviedla, ale určite veľmi zavážil jej strach a obavy o rodinu,“ myslí si predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Šimečka prezidentke poďakoval

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka poďakoval prezidentke za presadzovanie hodnôt demokracie, slušnosti a rovnosti pre všetkých.

„Som si istý, že tak bude robiť aj v posledný, piaty rok svojho mandátu, ktorý je ešte stále pred ňou a Slovensko ju v ňom ešte bude potrebovať,“ zdôraznil Šimečka. Rozhodnutie prezidentky nekandidovať mu je ľúto, ale plne ho rešpektuje.

Dodal, že osud demokracie neleží na pleciach jedného človeka. „Bude ležať na pleciach nás všetkých, ktorí spoločne chceme, aby hodnoty demokracie, slušnosti a rovnosti zvíťazili nad zlobou a nenávisťou,“ podotkol.

Hnutie OĽANO zobralo rozhodnutie prezidentky na vedomie. „Ďakujeme pani prezidentke za to dobré, čo vykonala pre Slovensko a veríme, že novým prezidentom sa stane rozhodný človek s pevným charakterom, ktorý dokáže brániť Slovensko pred mafiou,“ informovalo hnutie.

Smer rozhodnutie neprekvapilo, SNS ho víta

Aj opozičná strana Smer-SD zobrala rozhodnutie na vedomie. Toto rozhodnutie ju neprekvapilo. Uviedla to strana na sociálnej sieti.

„Čaputová sa občanom SR vždy obrátila chrbtom, keď ju najviac potrebovali. Sama priznala, že nerozumie krajine, v ktorej žije,“ uviedol Smer. Hlave štátu želá, aby sa jej po ukončení prezidentského mandátu darilo v súkromnom aj pracovnom živote.

SNS zasa rozhodnutie víta. Podľa strany sa nezaujímala o problémy Slovákov. „Zuzana Čaputová so svojou nepripravenosťou počas štyroch rokov nebola schopná riešiť problémy slovenských občanov, necestovala po Slovensku a nezaujímala sa o problémy ľudí žijúcich na Slovensku,“ skonštatovala SNS.

Aliancia postaví vlastného kandidáta

Mimoparlamentná Aliancia postaví v budúcoročných prezidentských voľbách vlastného kandidáta. Uviedla to tlačová tajomníčka Aliancie Évi Pálinkás v reakcii na prezidentkino rozhodnutie.

„Aj posledné prezidentské obdobie nám ukázalo, že naša komunita sa môže spoľahnúť najmä sama na seba,“ zdôvodnila Pálinkás, prečo Aliancia postaví v budúcoročných prezidentských voľbách vlastného kandidáta.

Aj zoskupenie strán okolo Maďarského fóra rešpektuje Čaputovej rozhodnutie. Vyjadrili však nad ním ľútosť.

Sú znepokojení tým, že vulgarizácia spoločenského života, cieľavedomá diskreditácia, zastrašovanie politických a názorových oponentov sa stali normou v politických diskusiách.

„Hrozby zabitím našej pani prezidentke, iným ústavným činiteľom a najnovšie zasa aj novinárom sú existenčnou hrozbou pre našu demokraciu,“ uviedli.

Vyzvali preto štátne orgány, aby si riadne plnili všetky svoje úlohy a nedovolili ohrozovanie bezpečnosti a základných práv občanov.

„Iba demokratická občianska spoločnosť, slobodná a kultivovaná výmena názorov a ideí a vzájomný rešpekt a spolupráca môžu zabezpečiť pre všetkých občanov bezpečnosť a pokojný život,“ dodal predseda ODS Pavel Macko.

Premiér sa teší na zostávajúcu spoluprácu

Predseda vlády Ľudovít Ódor označil prezidentku Zuzanu Čaputovú za inšpiráciu pre mnohých ľudí na Slovensku. Jej rozhodnutie nekandidovať sa rozhodol nekomentovať.

„Je to jej osobné rozhodnutie, takže ho z tohto pohľadu nemienim komentovať,“ uviedol vo svojom písomnom stanovisku. Na ich spoluprácu v čase, ktorý budú mať ešte s prezidentkou k dispozícii, sa teší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko