Na hlavný obsah

Hnutie Európa teraz! sa stalo víťazom predčasných parlamentných volieb v Čiernej Hore, uvádzajú prieskumy

Volebná účasť bola len necelých 57 percent

Hnutie Európa teraz! sa stalo víťazom predčasných parlamentných volieb v Čiernej Hore, uvádzajú prieskumy
Líder Hnutia Európa teraz! (PES) Milojko Spajič. Foto: TASR/AP

Hnutie Európa teraz! (PES!) sa stalo víťazom nedeľňajších (11. 6.) parlamentných volieb v Čiernej Hore. Vyplýva to z predbežných výsledkov po sčítaní hlasov v takmer všetkých volebných okrskoch. Informovala o tom agentúra DPA.

PES získalo 26 percent hlasov a malo by obsadiť 24 kresiel v parlamente, ktorý má 81 členov, uviedol v noci na pondelok inštitút na prieskum volieb (CDT). Na druhom mieste skončila Demokratická strana socialistov (DPS) so ziskom 23 percent hlasov a 21 poslaneckých mandátov. Volebná účasť bola na úrovni 56 percent, čo podľa DPA výrazne zaostalo za očakávaniami.

Dlhoročný prozápadný prezident Čiernej Hory Milo Djukanovič neuspel v aprílových prezidentských voľbách a následne odstúpil aj s postu predsedu DPS. Rýchlym vzostupom Hnutia Európa teraz! dochádza k tejto balkánskej krajine k novému rozdeleniu síl, konštatuje DPA.

Volebný líder PES Milojko Spajič v noci na pondelok (12. 6.) uviedol, že sa bude uchádzať o post premiéra. „Je očividné, že vytvoríme novú pro-európsku vládu,“ uviedol Spajič. Ten však na vytvorenie vlády bude potrebovať sformovať koalíciu s ďalšími zoskupeniami. V tejto súvislosti by mohol rokovať s dvomi pro-srbskými volebnými alianciami i politickými stranami Bosniakov, Albáncov a Chorvátov. Vytvorenie koalície s DPS vylúčil.

Spajičovo PES vstupovalo do volieb v pozícii favorita. Táto nová strana podporuje modernizáciu a chce Čiernu Horu doviesť k členstvu v Európskej únii. Takisto sa však usiluje o bližšie vzťahy so susedným Srbskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet