Na hlavný obsah

Julian Assange je o krok bližšie k vydaniu do USA. Hrozí mu 175 rokov väzenia

Väzeniu čelí za zverejnenie tajných materiálov o americkej armáde.

Julian Assange je o krok bližšie k vydaniu do USA. Hrozí mu 175 rokov väzenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Britský súd zamietol všetkých osem dôvodov odvolania právnikov Juliana Assangea proti vydaniu do USA. Novinárovi tak zostáva posledný pokus, na ktorý má päť dní.

Potom to bude možné už iba na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Julianovi Assangeovi hrozí 175 rokov väzenia za zverejnenie tajných materiálov o americkej armáde.

Tím právnikov Juliana Assangea sa odvolal proti rozhodnutiu o jeho vydaní s argumentom, že americká strana to žiada na základe politického trestného činu, ktorý medzištátna zmluva nepodporuje. Dodávajú, že zakladateľa portálu WikiLeaks stíhajú za novinársku prácu.

Téme sa v reportáži venoval spravodajca RTVS v Londýne Viliam Ovsepian:

„Na budúci týždeň podá môj manžel Julian Assange obnovené odvolanie proti vydaniu do Spojených štátov. Zasadanie súdu bude verejné. Zostávame optimistickí, že zvíťazíme a Spojené kráľovstvo nevydá Juliana do USA, kde mu hrozí väzenie do konca života,“ vyhlásila jeho manželka Stella Assangeová.

Pomocnú ruku im nedávno podali aj 48 austrálski zákonodarcovia. V otvorenom liste požiadali amerického prezidenta Joea Bidena, aby Spojené štáty vydali novinára úradom v Austrálii.

„Chcem poďakovať všetkým, ktorí podporujú Juliana v jeho boji za slobodu. Musíme ukázať svetovým lídrom, že ľudia, ktorí ich zvolili, sú na strane pravdy a slobody Juliana. Aby politici zdvihli telefóny, zavolali Joeovi Bidenovi a povedali mu, aby ho radšej poslal domov,“ povedal jeho otec John Shipton.

Americká strana poskytla Spojenému kráľovstvu diplomatické záruky, že v prípade vydania Juliana Assangea ho neumiestnia do väzenia s maximálnou ochranou a poskytnú mu zdravotnú starostlivosť.

Za zverejnenie tajných materiálov hrozí novinárovi 175 rokov väzenia. Materiály niektorí experti považujú za vojnové zločiny americkej armády v Afganistane a v Iraku.

Ak britskí sudcovia zamietnu aj posledné odvolanie v Spojenom kráľovstve, právnici Juliana Assangea sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet