Na hlavný obsah

Krajský súd Trenčín nakoniec v kauze tragického výbuchu vo VOP Nováky nerozhodol

Verejné zasadnutie odročil na august.

Krajský súd Trenčín nakoniec v kauze tragického výbuchu vo VOP Nováky nerozhodol
Na archívnej leteckej snímke pohľad na miesto výbuchu muničného skladu v priestoroch Vojenského opravárenského podniku Nováky. Foto: TASR/MO SR/Peter Michnica

Senát Krajského súdu Trenčín nakoniec vo štvrtok (8. 6.) v kauze tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky nerozhodol. Verejné zasadnutie odročil na august, dôvodom bola náhla indispozícia jedného z členov senátu.

Na zasadnutie vo štvrtok prišli dvaja zo štvorice obžalovaných, obhajcovia i niekoľkí poškodení. Odvolací súd odročil zasadnutie na 3. augusta.

Krajský súd Trenčín sa kauzou zaoberá po tom, ako sa proti rozsudku Okresného súdu (OS) Prievidza odvolala prokuratúra a dvaja obžalovaní. Dvoch zo štyroch bývalých manažérov Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky uznal ešte v septembri 2019 OS v Prievidzi za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom, ktorý v podniku v marci 2007 usmrtil ôsmich ľudí.

Samosudkyňa OS v Prievidzi obžalovanému bývalému generálnemu riaditeľovi VOP Jozefovi Berákovi a výrobnému riaditeľovi Jánovi Laurovi uložila podmienečné tresty odňatia slobody. Bývalého technického riaditeľa Jána Lasaba a bezpečnostného technika Jozefa Oršulu súd oslobodil spod obžaloby.

Prokuratúra viní bývalých manažérov za to, že museli vedieť aj o riziku, ktoré vo VOP Nováky existovalo, a to vzhľadom na množstvo výbušného materiálu a jeho nesprávne skladovanie.

Napriek tomu neprijali žiadne zásadné opatrenia. Pôvodne čelili obžalobe piati, bývalý ekonomicko-obchodný riaditeľ Eduard Balúch v lete 2017 zomrel.

Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko