Na hlavný obsah

Londýn „zaplavujú“ použité vaporizéry a jednorazové cigarety. Čoraz populárnejšie sú aj u mládeže

Často bez cigarety mladí neobsedia ani v škole.

Londýn „zaplavujú“ použité vaporizéry a jednorazové cigarety. Čoraz populárnejšie sú aj u mládeže
Na snímke sú vaporizéry. Foto: RTVS

V Spojenom kráľovstve fajčí v priemere sedem miliónov ľudí. Teda okolo 10 percent populácie. Ide o obrovskú záťaž na zdravotný systém. Odborníci ako jeden zo spôsobov skoncovania s fajčením – navrhujú vaporizéry.

Upratovacie služby v Londýne čoraz viac zápasia s použitými a odhodenými jednorazovými vaporizérmi a elektronickými cigaretami. S každým dňom ich používa viac a viac mladých ľudí. Mnohí z nich začínajú už na základnych školách.

„Žiaci sa čoraz častejšie sa pýtajú na toaletu, a to len preto, aby mohli fajčiť, pretože bez toho nedokážu obsedieť hodinu či dve,“ uviedla riaditeľka školy Copthall School Poonam Daveová.

Vaporizérom vo Veľkej Británii sa v reportáži venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian:

Podľa ministerstva zdravotníctva v roku 2018 elektronické cigarety fajčilo šesť percent 11 až 15 ročných mladých ľudí. V roku 2021 to už bolo deväť percent. A v minulom roku už viac ako desať percent. Mladí ľudia, ktorí majú pevné zdravie si zrejme neuvedomujú riziká vdychovania chemikálií do pľúc. Starosti pridávajú aj ich rodičom.

„Môj syn bol aktívny športovec. Reprezentoval školu vo futbale a hral aj za miestny tím. Začiatkom roka sme trénovali na schodoch a v polovici lapal po dychu,“ povedal Geoff, otec mladého športovca.

Podľa médií britský trh zaplavili nelegálne vaporizéry, ktoré neprešli kontrolou zdravotníckej agentúry. Ich analýzou vedci zistili, že obsahujú násobne množstvo chemických prvkov ako nikelu, chrómu a olova.

„Nepoznáme dlhodobé následky fajčenia vaporizérov, pretože nie sú na trhu dlho. Osobne si však myslím, že vdychovanie horúcich chemikálií je veľmi zlý nápad,“ skonštatoval pľúcny lekár nemocnice Royal Brompton Andy Bush.

Podľa hovorcu kabineta premiéra Rishiho Sunaka sa osvedčila prax rozdávania vaporizérov fajčiarom pod podmienkou skoncovania s cigaretami. Od rezortu zdravotníctva ich dostalo približne milión ľudí. Na otázku ako bude ministerstvo kontrolovať či ľudia naozaj skoncovali s fajčením úrady neodpovedali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet