Na hlavný obsah

Medzi obcou Radvaň nad Dunajom a maďarskou dedinou Neszmély bude premávať kompa

Prevádzku zaplatí maďarská vláda.

Medzi obcou Radvaň nad Dunajom a maďarskou dedinou Neszmély bude premávať kompa
Na snímke kompa. Foto: RTVS

Medzi slovenskou obcou Radvaň nad Dunajom a dedinou Neszmély na maďarskej strane otvorili hraničný priechod. Cestujúcich bude cez Dunaj prevážať kompa. Projekt financovali prevažne z európskych peňazí za podpory slovenskej i maďarskej vlády.

V Radvani nad Dunajom býva niečo viac ako 600 obyvateľov. Tí, ktorí prišli na otvorenie hraničného priechodu so susednou maďarskou obcou Neszmély, boli radi, že sa k svojim príbuzným a priateľom, žijúcim v na druhej stane Dunaja, ľahšie dostanú. Stačí im nastúpiť na kompu.

Otvoreniu hraničného priechodu sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Kompa prepláva na druhú stranu Dunaja zhruba za šesť minút. Naraz zoberie najviac 80 ľudí alebo 40 cestujúcich a osem áut.

Premávať bude každý deň a každú hodinu od šiestej rána až do večera. Doteraz bola najkratšia cesta z Radvane nad Dunajom do obce Nesmély po ceste cez Komárno a trvala necelú hodinu. S nápadom zriadiť hraničný priechod na tomto mieste prišli starostovia okolitých slovenských a maďarských obcí pred 20-imi rokmi.

„Partneri boli traja. Jeden partner, ktorý staval rampu na maďarskej strane, partner, ktorý staval v obci Radvaň rampu a jeden partner, ktorý prevádzkuje samotnú kompu. Všetci
partneri boli maďarskí,“ spresnil riaditeľ európskeho zoskupenia územnej spolupráce Ister-Granum Peter Nagy.

„Tento projekt, ktorý je financovaný z cezhraničnej spolupráce Interreg-u, je jeden z najlepšie čerpajúcich programov na Slovensku,“ ozrejmil poverený minister investícií Peter Balík.

„Samotný projekt sa vyšplhal až do výšky 5,89milióna eur. Naša čiastka bola 1,7milióna. Ministerstvo financií nám poskytlo 190-tisíc euro na spoluúčasť,“ dodal starosta obce Radvaň nad Dunajom Ľubomír Púchovský.

Za kompu nebudú cestujúci platiť dva roky. Prevádzku zaplatí maďarská vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko