Na hlavný obsah

Navaľnyj sa opäť postavil pred súd. Hrozí mu až 30 rokov za mrežami

Podľa vyšetrovateľov mu tiež hrozí vojenský súd, ktorý by ho mohol odsúdiť na doživotie.

Navaľnyj sa opäť postavil pred súd. Hrozí mu až 30 rokov za mrežami
Pohľad na televíznu obrazovku, na ktorej ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (druhý zľava) stojí medzi svojimi právnikmi v súdnej sieni. Foto: ČTK / AP / Alexander Zemlianichenko

Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj v pondelok (19. 6.) sa znovu postavil pred súd. A to priamo vo väznici s najprísnejším režimom Melechovo v ruskej Vladimirskej oblasti.

Odpykáva si tam predchádzajúci deväťročný trest za údajnú spreneveru a pohŕdanie súdom. Štyridsaťsedemročný Navaľnyj čelí novým obvineniam zo založenia a financovania „extrémistickej organizácie“, výzvam na „extrémizmus“, zapojenia maloletých do páchania nebezpečnej činnosti a z „rehabilitácie nacizmu“.

Politikovi hrozí až 30 rokov odňatia slobody, ako predtým uviedol sám Navaľnyj a jeho poradcovia, napísal server Meduza, pôsobiaci v lotyšskom exile.

Agentúra AFP napísala, že väzenský proces s Navaľným ilustruje ovzdušie represií uprostred vojny Ruska proti Ukrajine.

Spolu s Navaľným je súdený aj Daniel Cholodnyj, bývalý technický riaditeľ kanála Navaľnyj Live, ktorý pôsobí na serveri YouTube.

Novinárov do súdnej siene nevpustili

Novinárov sa rozhodli nevpustiť do súdnej siene, podobne ani Navaľného rodičom nedovolili byť v rovnakej sieni ako ich syn. Novinári môžu súd sledovať prostredníctvom videoprenosu v inej miestnosti. Spojenie je však podľa serveru Mediazona také zlé, že nie je rozumieť, o čom sa v súdnej sieni hovorí.

Navaľnyj, ktorý svoju politickú dráhu začal bojom proti korupcii, ale úrady neskôr zakázali jeho protikorupčnú organizáciu ako extrémistickú, už skôr odmietol obvinenia z extrémizmu ako absurdné. Uviedol tiež, že podľa vyšetrovateľov mu hrozí vojenský súd, ktorý by ho mohol za „terorizmus“ odsúdiť na doživotie.

Opozičný predák je vnímaný ako najvýraznejší kritik režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Skoršie odsúdenie aj nové obvinenia odmieta ako vykonštruované z politických dôvodov. Obviňuje vládcu Kremľa z toho, že sa ho pokúsil nielen umlčať, ale aj sprevadiť zo sveta otravou bojovou látkou zo skupiny novičok, z ktorej ho vyliečili v berlínskej nemocnici. Kremeľ tieto obvinenia odmieta a popiera, že k otrave vôbec došlo, akokoľvek ju potvrdili západní experti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet