Na hlavný obsah

Nedávno hasiči zachraňovali dvoch Holanďanov z bane Bankov. Takýmto dobrodruhom hrozia pokuty

Ohrozujú nielen svoj život, ale aj záchranárov.

Nedávno hasiči zachraňovali dvoch Holanďanov z bane Bankov. Takýmto dobrodruhom hrozia pokuty
Na ilustračnej snímke hasiči. Foto: RTVS

Pred časom sa do bane Bankov v Košiciach nelegálne dostali dvaja Holanďania. Otec so synom hľadali dobrodružstvo. Zachraňovať ich však museli hasiči. Po dni strávenom v bani skončili na policajnej stanici. Takýmto dobrodruhom hrozia pokuty, no najmä ohrozujú nielen svoj život, ale aj záchranárov.

Odborníci upozorňujú, že bane, či už zatvorené alebo funkčné, sú pre takýchto dobrodruhov mimoriadne nebezpečným miestom.

„Číha na nich v každom prípade ich vlastná nevedomosť. Nie sú školení, nevedia, čo všetko môžu očakávať, akým spôsobom to banské dielo bolo vytvorené, aká je organizačná štruktúra tohto priestoru a ako sa tam majú správať,“ vysvetlil dekan Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach Michal Cehlár.

Dvaja Holanďania zalarmovali záchranné zložky, ktoré museli použiť aj ťažkú techniku. Keďže v tomto konkrétnom prípade išlo o zahraničných návštevníkov, predpokladajme, že mali cestovné poistenie. Náklady na záchranu života poisťovňa síce uhradí, no následne bude prešetrovať mieru zavinenia udalosti zo strany klientov.

Téme sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

„Ak by sa zistilo, že k udalosti došlo zanedbaním nejakej všeobecno-záväznej právnej povinnosti, alebo ako v tomto prípade porušením zákazu vstupu, ktorý stanovil prevádzkovať alebo správca objektu, poisťovňa by náklady na zásah záchranárov a prípadne iné súvisiace náklady mohla od poškodeného vymáhať,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní, zvukový záznam Eva Jacková.

„Urobilo sa maximum preto, aby každý vedel, že tam nemá čo hľadať. Oni nasilu a vedome porušili opatrenia a prešli do priestoru, ktorý sme zabezpečili,“ dodal Cehlár.

„Predpokladám, že neboli prvýkrát v takomto priestore. Mali kombinézy, batôžteky so základným výstrojom. Nebolo to vyslovene, že lezecká alebo jaskyniarska výstroj. Určite to však nebol bežný človek, ktorý len tak išiel na ulici a si povie, že idem do bane,“ uviedol okresný riaditeľ Hasičského a záchranného zboru Košice Tomáš Berzétei.

Takýmto ľuďom hrozí pokuta

Takýmto ľuďom hrozí aj vysoká pokuta. Tú udeľujú obvodné banské úrady. „Úrad, po odstúpení veci zo strany policajného zboru, príslušnému obvodnému banskému úradu, vykoná ďalšie úkony pri objasňovaní. Po zvážení všetkých okolností uloží pokutu, ktorá môže byť až do výšky 1 650 eur,“ píše sa v stanovisku Obvodného banského úradu v Košiciach.

Podľa Obvodného banského úradu Košice počet zachytených nelegálnych vstupov do bane Bankov klesá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny