Na hlavný obsah

Niektoré obchodné reťazce sa dostali do sporu so štatistickým úradom. Ceny vraj rastú miernejšie

Úrad metodiku obhajuje.

Niektoré obchodné reťazce sa dostali do sporu so štatistickým úradom. Ceny vraj rastú miernejšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O koľko vlastne zdraželi potraviny? Niektoré obchodné reťazce sa dostali do sporu so Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Tvrdia, že ceny v ich predajniach rastú podstatne miernejšie, ako namerané čísla zo ŠÚ SR. Ten overenú metodiku obhajuje.

Veľké obchodné reťazce tvrdia, že reálne štatistiky, ktoré na Slovensku merajú zdražovanie potravín, neodzrkadľujú to, čo je v skutočnosti na ich cenovkách. Tvrdia, že rast cien je u nich podstatne nižší, ako tá oficiálne nameraná inflácia.

„U potravín to bolo 13,5 percenta. V prípade iných tovarov dennej spotreby ako drogéria a hygienické potreby to bolo 13,4 percenta,“ spresnil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Rastu cien sa venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Podľa údajov štatistického úradu išli potraviny oproti minulému roku hore o takmer 22 percent. Úrad si za svojimi dátami stojí a dodáva, že odzrkadľujú reálny stav zdražovania na Slovensku.

„Štatistický úrad SR zverejňuje reálne dáta o inflácii. V súlade s európskou metodikou sa zisťujú spotrebiteľské ceny, ktoré sú skutočne zaplatené obyvateľstvom. To je vrátane daní a akciových cien dostupných pre všetkých kupujúcich,“ dodala Libuša Kolesárová zo sekcie podnikovej štatistiky ŠÚ SR.

„Nijak nespochybňujeme prácu štatistického úradu. Len sme urobili priemernú infláciu v našich členských sieťach, keďže tie sú práve neustále podozrievané, že majú podiel na inflácii,“ vysvetlil Krajčovič.

Nezapočítané akcie a zľavy

Slovenská aliancia moderného obchodu navyše tvrdí, že do dát nezapočítali akcie a zľavy. Po ich zohľadnení by bola reálna inflácia cien u týchto obchodníkov ešte nižšia, keďže viac ako 50 percent tovarov predajú títo obchodníci práve v rámci akcií.

S tvrdením aliancie nesúhlasí viceprezident zväzu obchodu. Podľa neho je na počudovanie, že zahraničné reťazce vykazujú 13,5-percentnú infláciu.

„Matematicky to vôbec nevychádza. V prípade, ak by tieto čísla boli pravdivé, tak slovenské reťazce by boli v násobkoch drahšie, čo nie je pravda. Zákazníci by tam potom nechodili,“ dodal prvý viceprezident Zväzu obchodu SR Pavol Konštiak.

„My vychádzame zo štatistického úradu. Držíme sa informácií, ktoré zverejňuje štatistický úrad. Tie sú pre nás záväzné,“ ozrejmil poradca ministra pôdohospodárstva Martin Ondráš.

Reťazce chcú vo zverejňovaní vlastných štatistík pokračovať aj naďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika