Na hlavný obsah

Obyvatelia Dlhých dielov spisujú ďalšiu petíciu proti výstavbe bytov nad nestabilným svahom

O výstavbe nevedia úrady rozhodnúť už štvrtý rok.

Obyvatelia Dlhých dielov spisujú ďalšiu petíciu proti výstavbe bytov nad nestabilným svahom
Sídlisko v bratislavskej Karlovke. Foto: RTVS

Obyvatelia bratislavských Dlhých dielov chcú ďalšou petíciou zabrániť výstavbe bytov. Developer chce postaviť dve bytovky nad svahom, ktorý sa už dvakrát zosunul. O tom, či stavať alebo nestavať v lokalite Nad Sihoťou, nevedia úrady rozhodnúť už štvrtý rok.

Už pred troma rokmi RTVS odvysielala reportáž o snahe obyvateľov bratislavských Dlhých Dielov dosiahnuť vyhlásenie stavebnej uzávery v lokalite Nad Sihoťou – Matejkova ulica. Mestská časť petícii síce vyhovela, no bez vyhlásenia stavebnej uzávery. „Opakovane sme mestskú časť upozorňovali na nečinnosť v tejto veci,“ uviedol účastník konania a právnik Martin Žovic.

„Dá sa predpokladať, že vlastník pozemku, v tomto prípade developer, bude chcieť presadiť svoje záujmy. To znamená, že bude účastník konania a v konečnom dôsledku si ich presadí, keďže je vlastník pozemkov,“ vysvetlil hovorca starostky Mestskej časti Bratislava-Karlova Ves Braňo Heldes.

Výstavbe bytov v bratislavských Dlhých dieloch sa venovala redaktorka RTVS Miroslava Ondrejčíková:

Práve v tomto kopci plánujú postaviť dva bytové štvorpodlažné domy s garážami. Už dvakrát sa svah zosunul, preto sa obyvatelia nad plánovanou výstavbou obávajú o svoje životy aj majetok. „Z tejto časti sa posúvala pôda a veľké obrovské kamene padali na cestu,“ priblížil účastník konania a ekonóm Gagik Sarkisjan.

„Tu skutočne nejde o výhľady a banality, ide o život. Keď urobí odrez deväť metrov v takomto nestabilnom geologickom prostredí, tak behom hodiny z nás budú bezdomovci, ak vôbec prežijeme,“ uviedol architekt a účastník konania Vladislav Drgonec.

Pohľad nezávislého odborníka

Developer, firma Reding, sa pred kamerou vyjadriť odmietol, no poslal svoje stanovisko písomne. „Obava zo zosuvov z dôvodu plánovanej stavby nie je zo strany autora petície ničím podložená. Navrhovaná stavba bytových domov bude založená v skalnom a zdravom masíve,“ napísal v stanovisku konateľ firmy Reding Ladislav Veršovský.

Či stavať alebo nestavať nad kopcom, ktorý sa dvakrát zosunul, sme sa spýtali aj nezávislého odborníka. „Z pohľadu stability ten stavebný zámer v žiadnom prípade neovplyvňuje pomery stability na Devínskej ceste ani v samotnom svahu. Musí sa však vypracovať inžiniersky geologický prieskum v plnom rozsahu,“ vysvetlil vedúci katedry inžinierskej geológie Univerzity Komenského v Bratislave Martin Bednárik.

Ak už mestská časť rozhodne akokoľvek, odvolať sa môžu obe strany na okresnom úrade. Ak sa im nebude pozdávať ani tento výsledok, môžu ho napadnúť na súde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny