Na hlavný obsah

Pápežov mierový vyslanec sa stretol s ruskou splnomocnenkyňou obvinenou z deportácie detí

Program jeho dvojdňovej návštevy nezverejnili.

Pápežov mierový vyslanec sa stretol s ruskou splnomocnenkyňou obvinenou z deportácie detí
Pápežov mierový vyslanec kardinál Matteo Zuppi. Foto: ČTK/DPA/Stefano Spaziani

Pápežov mierový vyslanec kardinál Matteo Zuppi sa v Rusku stretol s komisárkou pre práva detí Mariou Ľvovou-Belovou. Medzinárodný trestný súd v Haagu na ňu vydal medzinárodný zatykač za deportáciu ukrajinských detí do Ruska. Lvová-Belová oznámila stretnutie na komunikačnej platforme Telegram.

Program Zuppiho dvojdňovej návštevy Moskvy nezverejnili, ale podľa ruskej tlače sa mal v stredu (28. 6.) stretnúť s poradcom ruského prezidenta Jurijom Ušakovom a vo štvrtok (29. 6.) by sa mohol stretnúť s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom, ktorý je známy podporou ruskej invázie na Ukrajinu.

„Diskutovali sme o humanitárnych otázkach súvisiacich s vojnovými operáciami a o ochrane práv detí,“ napísala Lvová-Belová v telegrame. „Verím, že kresťanská láska a milosrdenstvo pomôžu dialógu o vzájomnom porozumení,“ uviedla.

Zuppi rokoval v Kyjeve aj začiatkom júna. Počas dvojdňovej návštevy ukrajinského hlavného mesta sa Zuppi podľa spravodajského servera Vatican News stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a niekoľkými ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi. Kardinál počas stretnutia vyjadril pápežove obavy o ukrajinský ľud a zdôraznil potrebu vzájomného dialógu.

Vatikán už skôr komentoval kardinálovu cestu do Moskvy. Uviedol, že cieľom bolo podporiť gestá ľudskosti, ktoré by mohli pomôcť nájsť cesty k spravodlivému mieru. O jeho stredajšom stretnutí nie sú k dispozícii žiadne oficiálne informácie.

Súd v Haagu vydal zatykač na Lvovú-Belovú spolu so zatykačom na Putina, ktorého tiež obvinili z účasti na násilnom premiestňovaní ukrajinských detí do Ruska. Komisárka pre práva detí predtým v rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom priznala, že sama „adoptovala“ 15-ročné dieťa z Donbasu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet