Na hlavný obsah

Mierový vyslanec pápeža večer pricestoval do Moskvy. Nie je isté, či sa stretne s Putinom

Pravdepodobné je však rokovanie s Kirillom.

Mierový vyslanec pápeža večer pricestoval do Moskvy. Nie je isté, či sa stretne s Putinom
Na snímke Chrám sv. Petra vo Vatikáne. Foto: Twitter/ Catholic Heritage Ireland

Taliansky kardinál Matteo Zuppi, ktorého pápež František poveril mierovou misiou ohľadom konfliktu na Ukrajine, v utorok (27. 6.) večer pricestoval do Moskvy. Uviedla to talianska televízia RAI. Vatikán v priebehu dňa informoval, že Zuppi bude jednať v ruskej metropole v stredu (28. 6.) a vo štvrtok (29. 6.) bez toho, aby však oznámil ďalšie podrobnosti kardinálovho programu.

Nie je také isté, či sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Pravdepodobné je však rokovanie s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom, ktorý ruskú agresiu proti Ukrajine verejne podporuje, píše agentúra AP.

„Hlavným cieľom tejto iniciatívy je podporiť gestá ľudskosti, ktoré pomôžu prispieť k riešeniu súčasnej tragickej situácie a nájsť cesty k spravodlivému mieru,“ stojí v utorkovom vyhlásení Vatikánu. Ten ale agendu vyslanca oficiálne nezverejnil.

Pri dvojdňovej návšteve Kyjeva od 5. do 6. júna sa Zuppi podľa spravodajského serveru Vatican News stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a niekoľkými ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi. Kardinál pri stretnutí vyjadril obavy pápeža o ukrajinský ľud a zdôraznil potrebu vzájomného dialógu.

Zelenskyj sa stretol s pápežom

Zelenskyj sa stretol s pápežom vo Vatikáne pri svojej ceste po Európe v polovici mája a pri tej príležitosti vyzval, aby Svätý stolec podporil ukrajinský plán na dosiahnutie mieru, ktorý okrem iného predpokladá úplné stiahnutie ruských síl z okupovaného územia Ukrajiny. Naopak sa chladne staval k akejkoľvek pápežskej iniciatíve, ktorá by Ukrajinu kládla na roveň Rusku. „Nemožno klásť na rovnakú úroveň obeť a agresora,“ uviedol vtedy Zelenskyj.

Pri oboch návštevách spomínajú vyhlásenia Vatikánu „gestá ľudskosti“, ktoré zrejme odkazujú na ukrajinskú výzvu, aby Vatikán pomohol s repatriáciou ukrajinských detí. Kyjev odhaduje, že od vlaňajšieho februára bolo do Ruska alebo na Moskvou anektovaný polostrov Krym odvezených takmer 19 500 ukrajinských detí, čo označil za nezákonné deportácie.

Zuppi spolupracoval s katolíckou komunitou Sant’Egidio, ktorá sa zameriava okrem iného na riešenie konfliktov. Bol jedným zo sprostredkovateľov mierových rokovaní, ktorá v roku 1992 pomohla ukončiť občiansku vojnu v Mozambiku. Kardinálom ho pápež vymenoval v roku 2019 a vlani bol zvolený za predsedu talianskej biskupskej konferencie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet