Na hlavný obsah

Paragraf 363 je v súlade s ústavou, rozhodol Ústavný súd

Súd tak nevyhovel námietkam prezidentky a skupiny poslancov.

Paragraf 363 je v súlade s ústavou, rozhodol Ústavný súd
Tabuľa na Ústavnom súde SR v Košiciach. Foto: TASR

Paragraf 363 Trestného zákona nie je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu (21. 6.) Ústavný súd (ÚS) SR. Rozhodnutie pléna ÚS oznámil predseda ÚS Ivan Fiačan.

„Napadnuté ustanovenia, resp. rozhodnutia generálneho prokurátora vydané na ich základe, nezasahujú do súdnej moci. Nenahrádzajú účinky rozhodnutia sudcu pre prípravné konanie vlastnými rozhodnutiami, neodnímajú účinky súdnym rozhodnutiam. V rozsahu limitov ich použitia, ktoré ÚS v náleze uviedol, predstavujú ústavne akceptovateľný zásah do právnej istoty nastolenej právoplatným rozhodnutím policajta alebo prokurátora. A napokon ani neporušujú právo na účinné a efektívne vyšetrovanie,“ povedal Fiačan.

Daný opravný prostriedok je podľa súdu poistkou dodržania zákona v prípravnej fáze trestného konania. Tá síce nie je ústavne nevyhnutná, ale ani v nesúlade s ústavou. Fiačan poukázal aj na to, že podobný účinok pri zrušení uznesenia o vznesení obvinenia môže vyvolať aj príslušný nižšie postavený prokurátor v riadnom opravnom konaní.

Navrhovatelia si podľa predsedu súdu v argumentácii zamieňali tvrdené aplikačné chyby pri rozhodovaní generálneho prokurátora s ústavným nesúladom predmetnej zákonnej úpravy. Podrobnú argumentáciu ÚS uvedú v odôvodnení rozhodnutia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko