Na hlavný obsah

Platiť v zahraničí kartou alebo v hotovosti? Zisťovali sme za vás

Dobrou správou pre Slovákov je, že Chorvátsko je už v eurozóne.

Platiť v zahraničí kartou alebo v hotovosti? Zisťovali sme za vás
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Platiť v hotovosti alebo kartou? Otázka, ktorú si na dovolenke v zahraničí kladú viacerí. Ako sa správne rozhodnúť a na čo si dať pri platení pozor sme zisťovali za vás.

V prvom rade sa treba pred odchodom na dovolenku ubezpečiť, že máme na účte naozaj dostatok peňazí.

„Odporúčam vždy držať kombináciu hotovosti a platobnej karty. To znamená nespoliehať sa len na hotovosť alebo len na platobnú kartu,“ hovorí riaditeľ Partners Investments Maroš Ovčarik.

„Je dobré si overiť, či mám platby v zahraničí už zahrnuté v mojom balíku služieb, aby som za ne neplatila nič navyše,“ radí hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Odborník odporúča využívať bankomatovú kartu v zahraničí na platenie. Nie na výbery z bankomatu.

„Určite odporúčam v prvom rade používať debetnú kartu, to znamená, kartu, ktorá je vydaná k môjmu bežnému účtu. Pretože používanie takejto karty je lacnejšie z pohľadu poplatkov. A v druhom rade, pokiaľ použijem svoje vlastné peniaze, neúčtuje mi banka úrok za používanie peňazí,“ upozorňuje Ovčarik.

Platba v eurách či v miestnej mene?

„Ak si plánujem požičiavať auto, veľká časť požičovní trvá na kreditnej karte, čiže je dobré mať po ruke aj takúto alternatívu,“ podotkla Jamborová.

„Kreditná karta je takzvaná úverová. Pokiaľ vyčerpám úverové prostriedky, tak tam úrok, ktorý si banka účtuje. je jeden z najvyšších pri úverových produktoch,“ upozorňuje Ovčarik.

Banky pravidelne upozorňujú klientov, aby pri platení v zahraničí nevolili možnosť takzvaného dynamického prepočtu.

„Dynamický prepočet je možnosť, kedy dostanem na výber, či chcem platiť alebo prepočítavať výslednú sumu na eurá alebo ju ponechať v lokálnej mene. Určite vždy odporúčame nechať si ju v lokálnej mene. Aj keď sa nám to môže zdať pohodlné, že vidím, koľko platím v eurách. Nie. Vtedy sa používa kurz, ktorý je pre našinca menej výhodný,“ prízvukuje Jamborová.

Dobrou správou pre Slovákov je, že Chorvátsko je už v eurozóne, preto sú prepočty medzi kunou a eurom minulosťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika